Tar pusten fra deg

  • Simen Ingemundsen
Publisert:

TERNINGKAST 6: Massive og bastante saker, «Haiene» er vel den Bogart Bull-krimmen med flest «du tror det nesten ikke»-overraskelser. Fortsatt holder Borge høyt nivå, sammenliknet med andre forfattere som er langt oppi et tosifret krimutgivelser.

Når en leser denne blir det nærmest til at en ser seg over skulderen, og ja, en får følelsen av å være en flue på veggen, det takket være Borge sin måte å sette ting sammen på.

Dette er en ufyselig sak, nærmest blottet for klisjeer, og kanskje den villeste saken ført med penn av Øistein Borge til nå, men jeg liker det. Den er bekmørk og den klart beste fra Borge. Vi vet det er kvalitet når det kommer fra denne krimforfatteren, og ja, den kunne vært noen side lengre, for en kan ikke få nok av en forfatter med slik et steinbra språk og som rutinemessig er i liga med utenlandske krimforfattere.

Det meste er uttenkt, til hvert et minste ord, det merkes av en krimleser. Svært få er av et kaliber som Øistein Borge.

Et slikt plott som dette var akkurat det jeg ønsket, en mer brutal sak fra Borge var perfekt. Jeg vil ikke si at de forrige har vært tamme, men denne var jekket opp noen hakk.

Øistein Borge skriver med lidenskap for de svake, og det på en grenseløs måte ingen kan skryte på seg å ha vært nær en gang.

«Haiene» handler om forsvinning av en ti år gammel jente. Dette er ingen historie for sarte sjeler, det har jeg aldri sagt om en tidligere Bogart Bull-krim, men denne er noe for seg selv.

Dette er en sterk litterær prestasjon, hvor Borge skriver seg inn i historiebøkene som en av våre beste krimforfattere. Det er i «Haiene» ikke enkelt å tenke seg til løsningen. Som regel har bøkene til Borge vært enkle å skjønne slutten på, men dette er en hard nøtt.

Borge får terningkast 6 for denne utgivelsen.

Publisert: