KULTUR: Det var egentlig ment som en kveldskonsert på Varen kulturscene, men på grunn av dårlig billettsalg ble den gjort om til en matinékonsert på dagtid for det eldre publikummet. I tillegg ble det gjort om til et arrangement under «Den kulturelle spaserstokken», sponset av Rogaland fylkeskommunen, men også da med liten interesse.

Kun et par og tredve hadde benket seg til i stolradene.

Gjennom en time fremførte den anerkjente sangeren og skuespilleren Johan Christer Novsjø flere av den verdensberømte svenske tenoren Jussi Bjørling sine hits, samt fortalte om et liv preget av oppturer og nedturer. Spennende, humoristiske og rørende historier fra Jussis liv og karriere dannet en ramme rundt denne musikalske reisen.

Jussi Bjørling startet sin karriere i kirken som femåring. Sammen med sin far David Björling og søsken reiste de til amerika hvor de gjorde det stort. Hjemlengsel og savnet etter sin avdøde kone fikk David til å begynne å drikke. Faren var såpass sta at han aldri fikk den store karrieren i sitt liv, men det fikk sønnen Jussi.

Det siste faren sa til sine barn var; Aldri drikk en dråpe alkohol, men under drikkepress tok Jussi seg et glass og det ble begynnelsen på en tragedie. Bjørling sitt store gjennombrudd var på Metropolitan Opera i New York, hvor han etterhvert tok verdensrekord i teppefall, hele 28 i tallet. På sine eldre dager var stemme preget av sorg, noe som ga musikken hans en kvalitet som ble elsket og hatet, men mest elsket blant publikum og kritikere.

Johan Christer Novsjø avsluttet hele konserten med «O helga natt», som uten tvil er en av Jussi Bjørling sine store hits.

Det blir ganske stusselig når så få publikummere tar turen til kulturscenen. Foto: Simen Ingemundsen

Johan Christer Novsjø har litt av en CV, både som sanger og skuespiller. Han har jobbet med opp til 50 store musikaler og operaer, og fikk en pangstart i sin karriere som elleveåring da Oslos Nye Teater var det tredje stedet etter London og New York som satte opp «Les Mirserables». Siden hans debut har han medvirket i «Jesus Christ Superstar», «Westside Story», «Othello» og «La Boheme» for å nevne noen.

Randaberg24 slo av en prat med Novsjø etter konserten som foretrekker 30 publikummere mer enn 65.000 publikummere. Når så få lytter til hans konsert, får han en bedre «connection» med publikum. For når det er oppe i flere titalls tusen publikummere blir det for uoversiktlig.

— Det er ganske krevende å gjøre Jussi Bjørling og annen opera, det er blant annet ganske så tøft for stemmen. Derfor har jeg jobbet med opera i mange år, og stemmen har fått en naturlig utvikling i løpet av de årene, sier Novsjø og avslutter.

— Det er veldig gøy å dra rundt med dette stykket. Jeg har turnert rundt i 30 konserthus, og det å komme til Randaberg har vært en sann glede.

På flygel var Dan Lindén å finne, som også synes det er trivelig å dra rundt med Jussi Bjørling-oppsetningen.

Undertegnede synes det er trist at så få tar turen når en slik fantastisk konsertopplevelse arrangeres på kulturscenen, og når det attpåtil er gratis er det noe som skurrer når kun noen og tredve benker seg i stolradene på kulturscenene. «Hvor var randabergbuen i dag? For dette var en minnerik konsertopplevelse», sa flere av de som møtte opp da de forlot bygget. Jeg er så enig, og gir denne konserten terningkast 6.