ANBEFALINGER: Det er påske, og Randaberg24 har hørt med de ansatte på det lokale biblioteket om hva de anbefaler å enten se eller lese denne påsken.

Vi starter med biblioteksjef Sebastian Jazdzewski sine tips;

Bibelen - Og særlig Det nye testamentet. Av ganske åpenbare årsaker, tenker jeg. (For sikkerhets skyld: Her finner du noen av de aller mest sentrale historiene knyttet til påsketiden).

Pär Lagerkvist «Barabbas» - Fordi den tar opp et av de sentrale motivene i kristendommen ut ifra et uvanlig perspektiv.

Emmanuel Carrère «Riket» – En skjønnlitterær framstilling av hvordan kristendommen etablerte seg og begynte å utvikle seg noen decennier etter Kristi død.

Dante Alighieri «Den guddommelige komedie» – Dantes episke verk begynner sent på skjærtorsdagen i år 1300. Det passer da perfekt å lese snart!

Charles O’Neill «Foggy Dew» – Et vakkert dikt om det såkalte påskeopprøret i Irland år 1916. Det er tonesatt av Carl Hardebeck og flere musikere har siden skapt egne tolkninger av Foggy Dew (blant annet Sinéad O’Connor og Primordial).

Alf-Helge Mitchell med et barneboktips. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Så fortsetter vi med bibliotekar Alf-Helge Mitchell sine tips;

Ryszard Kapuscinski «Imperiet» – Beskrivelser av Kapuscinskis eventyrlige reiser i Sovjetstatene. Her besøker han flere steder i Sibir, Ukraina og treffer på armenere i Aserbajdsjan. Her snakker vi om kongen av reiseskildringer.

Karianne Braathen «Amahl Pellegrino: Fotballproff mot alle odds» – Historien om Pellegrinos vei fra liten gutt på løkka til seriemester og toppscorer i tippeligaen. En bok om utenforskap, rasisme og om å aldri gi opp. Lærerik bok for unge som gamle.

Marianne Gretteberg Engedal «Verdas rikaste tjuv» – Kjell, verdens dårligste tyv, blir betatt av Blokkføyte Bob. Kjekk billedbok om gode og dårlige venner

Henrik Hovland/Torill Kove «Johannes Jensen føler seg annerledes» – En av de koseligste billedbøkene som finnes. En bok om å finne seg selv.

Trude Eide Straume «Den store airfryerboka: snarveien til sprø og saftig mat» – Mange gode oppskrifter for alle som har airfryer.

Vi går så videre til filmentusiast Lene Tørresen sine tips;

The Grand Budapest Hotel, 2014

The Rocketeer, 1990

The Blues Brothers, 1980

O Brother, Where Art Thou? 2000

The Departed, 2006.

Lene Tørresen foran bibliotekets filmhylle. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Så avslutter vi med bibliotekar Sondre Søbye sine tips;

De dødes tjern – Bernard Borge (Andre Bjerke).

En absolutt hyttekrim-klassiker, perfekt om du har hytte på fjellet. Har du hytte ved sjøen, vurder også «Døde menn går i land» av samme forfatter.

Ringenes Herre 1-3 – J. R. R. Tolkien.

Hvis du støter på dårlig vær i påsken, er dette den perfekte boka/bøkene å bare forsvinne inn i.

Good Omens – Neil Gaiman og Terry Pratchett.

Kultklassiker. Fantastisk komedie om å stoppe verdens undergang, absurde situasjoner og fantastiske replikker.

La den rette komme inn – John Ajvide Lindquist.

Brutal sosialrealistisk romantisk vampyrroman. Utrolig god skrekkforfatter.

Great North Road – Peter F. Hamilton.

Komplekst sci-fi mordmysterium som strekker seg over 1100 sider.