TERNINGKAST 6: Gyselig og mørkt, jeg har aldri lest maken til uhyggelig og dyster norsk psykologisk thriller. Dette er 200 kompakte, kortfattede og konsise sider, en sidevender av de sjeldne.

Nikolaj Frobenius er ikke av den tammeste sorten, og setter følelser i sving, spesielt når en gutt brenner inne. Det blir til at en bare må lese en side til, og historien i «Utryddelsen» er ikke noe for sarte sjeler.

I sin sjanger er Frobenius på høye med internasjonale forfattere som A. J Finn, Leïla Slimani og Alex Michaelides. Han er like effektiv og vågelig, men det han skiller seg ut på, er måten han tar seg friheter. En sitter måpende igjen når permene er lukket, absolutt alt besvares mot et klimaks av en avslutning en ikke har lest maken til i en norsk psykologisk thriller tidligere.

Av alle sjangrene Frobenius har prøvd seg på, er dette den han mestrer desidert best.

Han er en markant skikkelse i norsk litteratur, og overbeviser om at den psykologiske thrilleren ikke trenger å være lang for å være god. Vi snakker her Norges beste psykologiske thriller dette året.

Frobenius er en mester til å skrive om ting som skjuler seg bak en vellykket fasade. Dette har gjort «Utryddelsen» til fengslende leseopplevelse, med store kontraster.

Forrige thriller ført med penn av Frobenius var omlag 100 sider lengre, og jeg husker jeg tenkte; den trengte ikke å være så lang. Den gang fylte han bare på med unødvendig innhold.

Akkurat disse 200 sidene var perfekt lenge, og allerede nå ser jeg fram til neste bok ført i pennen av Frobenius.

Foto: Araltes forlag

TERNINGKAST 5: Skal du lese en vikingroman i år, bør det være denne, en litt i overkant smart og litt i overkant rå historien, hvor Y-DNA-gåte står i fokus.

Jeg sier bare, gjør deg klar til å bli satt ut av hva som avdekkes mellom linjene her. Denne roman er skrevet av et geni, og det er ganske så overraskende hva en får servert oss lesere mellom disse to permene.

Det kan høres ganske kjedelig ut med Y-DNA, men Jan Ragnar Nymoen gjør det interessant på så mange måter. En lærer like mye som en blir underholdt.

Mange har skrevet romaner lagt til vikingtiden, men Nymoen er unikt i måten han tar oss med tilbake i tid og bytter til vårt årtusen i ny og ne. Som oftest er en vikingroman kun lagt til tiden vikingene herjet.

Nok en gang blir leserne med Malte Moddy på eventyr, en fabelaktig karakter, som jeg virkelig storkoser meg med.

Historien i denne romanen er grenseløs, grensesprengende og sensasjonell, skrevet på en lettlest måte. Jeg har lest samtlige i serien, og ser klart forbedring fra bok til bok, noe som er glimrende. Det er få som glimter sånt til, slik som Nymoen gjør i denne. Måtte det komme flere bøker i serien med Malte Moddy.

Foto: Vigmostad og Bjørke

TERNINGKAST 5: Dette er vell den mest kreative måten å skrive krimnoveller på jeg har lest, og den mest kreative innpakningen av 16 spennende noveller jeg har sett noen sinne.

Grethe Nestor kommer med en «triggeradvarsel», vi snakker her 16 helsprø, «du tror det ikke før du har lest» og macabre krimsnutter, hvor vold og død er hovedingredienser for disse 125 sidene. Til tider kan det være for horribelt, og Nestor går Quentin Tarantino en høy gang i måten å by på overraskelser av den ganske voldelige sorten.

Det eneste som er trist at de er så korte, men på en bisarr vekker det kreativiteten også hos leserne. Det er derfor disse novellene er så geniale i sin helhet.

En finner her også en krimnovelle på under fem setninger, som er helt episk, og virkelig setter i gang tankene. Det har jeg aldri lest maken til tidligere. Det fascinerer meg hvordan hun klarer det, å gjøre vold såpass underholdende på denne måten. Historiene er mørke, og byr på frampek som du aldri har fått i noen som helst norsk leseopplevelse. Mellom linjene er det også kraftig bruk av mørk humor, livlig så til de grader, og med et ganske så fabelaktig språkbruk er det lite å si negativt om denne utgivelsen.

En briljant måte å begynne å lese på, for deg som ikke har kjennskap til krim, og for deg som misliker krim. Du vil garantert like krimsjangeren etter å ha pløyd deg gjennom denne. Uansett et av årets beste comeback, friskt og frekt.