KULTUR: Det begynte som en spøk i 2009, en kameratgjeng ville ha en grunn til å møtes når de hadde julefri fra studiene sine.

«Boy of Christmas» trykket den gang opp mellom 50 og 100 singler og ga til venner og nære familier. Siden de debuterte som gruppe med låten «Julefryd» i 2009, har boybandet som blant annet forbindes med strikkeoppskrift fra Sandnes garn og ondskapsfulle Krampus produsert 15 julelåter.

— Vi har bygget opp bandet vårt gradvis i årenes løp, og holdt sammen i tykt og tynt, sier Kristoffer Grude.

Deres første konsert i 2016, fylte hele Checkpoint Charlie i Stavanger. De hadde egentlig ikke noe ønske om å holde konsert, men da eieren av utestedet hadde mast en god stund ga de etter. Siden har de hatt en konsert, toppen to hvert år, og i 2019 fylte de hele Folkets hus som tar 650 publikummere.

— Vi var i sjokk. Det var helt vilt, og spesielt kjekt at publikum til tider kunne låtene bedre enn oss.

Det er ikke bare på Checkpoint Charlie og Folkets hus gutta i «Boys of Christmas» har spilt, også skoler har leid dem inn og kameratene har også spilt på julebord for Stavanger Aftenblad. Hvert år lager de ny låt, men på grunn av en travel hverdag kommer det ikke ny låt før til neste år.

— For de som ikke kjenner til vår musikk, så er det humoristisk julemusikk, samtidig som det kan ligne på folkemusikk og popmusikk.

I 2017 skjedde noe Kristoffer Grude og resten av gutta i «Boys of Christmas» ikke kommer til å glemme med det første, da gikk de i samarbeid med Sandnes garn. Sammen med CD-singelen «Strikkevalsen» solgte Sandnes garn oppskrift til strikkehuene som folk kunne strikke. Det samarbeidet ga 40.000 kroner i kassen til Frelsesarmeen.

— Det ble ganske populært både med sang og lue, og så var det et lærerikt samarbeid som jeg ikke kommer til å glemme med det første, avslutter Grude.

«Boys of Christmas» har noen hundre tusen streams på Spotify, og har gått fra å fremføre useriøst kødd til seriøst kødd. Nå gleder Kristoffer Grude, Anders Jåsund, Anders Ringen, Andreas Wågenes, Jarle Goa, Knut Rørvik, Heine Røise, Henning Haugland, Håkon Bogsnes, Trond Larsen, Jann Svendsen Aasebø, og kordamene Randi Grude og Aina Goa-Bjørnøy seg til å invitere fans til ny konsert 16. desember.