BOKANMELDELSE: Tusen takk for at noe setter lys på dette, og skriver om det. Vi har den siste tiden sett «pornobussen» fra Bryne, men det er bare småtteri når en leser det som avdekkes mellom disse to permene, eier ikke russen skam, godt noen røsker opp i dette og setter det på dagsorden.

Russen får mye negativ kritikk, men når en leser «Fitte & Diesel» er det nesten fortjent kritikk. Nå skal jeg ikke ta alle russ under samme kam, men det som utbroderes her, er temmelig skremmende saker. Vi snakker en russetid utav kontroll, og det er skremmende at ingen har brutt inn enda, kan det bli verre. Dessverre tror jeg det kan bli verre enn dette.

VG-journalist Ivar Brandvol har gjort et ypperlig arbeid, han idylliserer ikke russetiden, her er det rett på sak. Han har grav seg ned, gjort intervjuer, som han har anonymisert på en fabelaktig måte. Når det er sagt skulle det ikke vært anonymisert, for det trengs å vites dette her. Nesten like spennende som en kriminalroman til tider.

Mange av disse detaljene som kommer fram her får deg til å rive deg i håret, rynke på nasen, sitte paff igjen, og tenke; hvem vil utsette seg for slik.

Vi snakker grov vold, utestengelse og en #metoo ingen voksne har hørt om. De hemmelige kravene som stilles til medlemmene på Norges 300 russebusser er nådeløse.

Det skjærer meg i hjerte å tenke på at noen av disse russene som har fortalt sin historie har foreldre og familie som bryr seg om dem, og som naivt sender dem ut til «løvene». Jeg tror mange kommer til å ta avstand til russen etter å ha lest denne boken, og den bør virkelig leses, for jeg tror mange kommer til å trygle å be sine døtre eller sønner, eller om de har begge deler, til å droppe russetiden.

Boken inneholder sjokkerende historier som vi bør være takknemlig over å være fotalt. Ingen har skrevet en slik utfyllende og gjennomarbeidet sak om russen som Brandvol. Det setter russen i et fortjent negativt hjørne, og det trengs endring, og det får Brandvol tydelig fram.

For forfatterens arbeid får han terningkast 5, men husk på det er ikke russens grufulle handlinger som får det terningkastet.