KULTUR:

Utenfor har mørke senket seg, tåken har lagt seg som tykt lag rundt fyret, du kan høre knirking i vegger, tak og gulv, samt susing i vinduskarmene. Inne på Tungenes fyr har en rekke litteraturinteresserte satt seg godt til rette for åpning av tidenes første skrekkfestival.,

Eirik Gulrandsrud hadde ansvaret for å introdusere forfatterne for kvelden. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

Etter å ha testet festivalen med to korte seanser i fjor, til stor suksess blant publikum, har festivalsjef Tale Østrem forberedt to helaftener med en rekke anerkjente forfattere, både lokale og nasjonale.

— Med denne festivalen ønsker jeg å skape en større interesse for skrekk- og grøsser litteratur hos voksne. Barn og unge elsker denne sjangeren, men de voksne er ikke helt klare over hvor mye bra litteratur det finnes i denne sjangere, sier Tale Østrem til Randaberg24.

Østrem har skreddersydd festivalen etter sitt eget ønske, noe som tydelig har skapt stor interesse i bygda. Nærmere 30 hadde tatt turen til fyret under åpningen, det var få seter ledige blant publikum.

— Jeg gleder meg enormt og er glad for å ha så engasjerte forfattere med på laget. Skrekk- og grøsser litteraturen er en fin, rar og skremmende sjanger, og jeg håper tilskuerne vil få øynene opp for kvaliteten det finnes i denne sjangeren, sier Østrem.

Om å skrive skrekk- og grøsser litteratur. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

I løpet av kvelden bød arrangørene på fire timer med stemningsfulle, skremmende og spennende seanser. Aftenen åpnet med et foredrag om gotisk litteratur fremført av forfatter og professor Janne Stigen Drangsholt. For så å by på en panelsamtale og diskusjon om å skrive skrekk mellom forfatterne Drangsholt, Anne Audhild Solberg og biblioteksjef Sebastian Jazdzewski.

Festivalens første kveld avsluttet så med en time med mørk fortellerforestilling av Marianne Stenerud med musikk servert av kontrabassist John Lilja. Etter hver seanse kunne publikum stille spørsmål til forfatterne.

— Jeg elsker denne sjangeren og jeg håper denne festivalen kan bli en tradisjon på fyret, avsluttet Tale Østrem til avisen.

Fredagskveld er det duket for en ny helaften med skrekk og grøss på fyret. Ivar Nygaard åpner programmet klokken 18.00 med Nicolaj Gogol sin novelle «En gal manns dagbok» fra 1834. Gjennom en hel time skal ha fortelle den på sin måte, anno 2021.,

Ivar Nygaard har mye spennende å fortelle innen skrekk- og grøsser sjangeren. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

Etter en spennende time i kjent Nygaard stil, åpen han scene for fire spesielt inviterte fortellere, deriblant festivalsjef Østrem. Kvelden avslutter med en samtale mellom dystopi og skrekkforfatterne Øystein Stene og Stig Beite Løken. Randaberg folkebibliotek ønsker alle velkommen til en spennende kveld på fyret.