Gjør deg klar for et dypdykk ned i Norges historien. Foto: Dreyer forlag

BOKANMELDELSE: Finn Olstad er en av våre fremste sakprosaforfattere, og kan mer om norsk historie enn noen andre.

Han har litt av et forfatterskap bak seg, faktisk er «Da sporten erobret Norge» den 18. boken i rekken. Debuten kom i 1999 da han ga ut biografi om Einar Gerhardsen, og fortsatte med bøker om idretten under okkupasjonen, om Vålerengas idrettsforening sine 100 år, om Norges Fotballforbund sine 100 år, om Odds Ballklubb og byen gjennom 125 år, og om Norges historie fra 1905 til 2015 for å nevne noe.

Spør du meg skiller «Da sporten erobret Norge» seg ut blant de mange historiske bøkene om sport som er gitt ut. Den slår i mine øyne «knockout» på samtlige av bøkene som er skrevet om idrett det siste tiåret.

Olstad skriver bøker som er lette å pløye seg igjennom, og du trenger faktisk ikke å ha interesse for idrett for å få gleden av denne utgivelsen. Dette er en forfatter som skriver forbausende godt, det er ikke mange bildene i denne boken, her er det hva som er skrevet som er viktigst. Gjennom tekst ser en lett for seg de sportslige øyeblikkene.

«Da sporten erobret Norge» er et fascinerende stykke litteratur. Forfatteren tegner et ålright bilde av kjønn, klasse, nasjon og modernitet i Norges idrettshistorien. Den er skrevet med lite fokus på prestasjoner og resultater, det har flere skrevet om tidligere. For Olstad knytter sammen sport og samfunn, og krydrer det med historie, og det gjør han på en ypperlig måte.

Boken vinkler norsk idrett inn på den norske nasjonalfølelsen, forholdet mellom klassene og ikke minst kjønn. Sports historie har først og fremst mannlig identitet, samtidig som kvinner kunne signalisere både aksept for tradisjonelle kjønnsgrenser og overskridelse og frigjøring.

Når vi er inne på kvinnesporten, så tar Olstad også grundig for seg dette i boken.

Sporten kunne inngå i oppdragelses- og disiplineringsprosjekter ovenfra – fra nasjonalt forsvar til helse og sunnhet i det moderne samfunnet – og gi utløp for individuell livsutfoldelse i tross mot samfunnsoppdragene og autoriteter.

Finn Olstad fortjener terningkast 5 for denne utgivelsen, og den gjør meg stolt over å være nordmann.

Et tomrom i Norges historie er endelig dokumentert og tettet igjen. Foto: Dreyer forlag

BOKANMELDELSE: Det er skrevet en drøss av bøker om Norges eldre historie, men svært få om historie i tidsrommet 1720 til 1807.

Ingen bøker er så grundige og fyldige på temaet som denne, for det er skrevet bruddstykker om perioden i andre historiebøker.

«Fredsårene» er en antologi som tar for seg den lange fredsperioden i norsk historie. Som utdannet historiker, er jeg mektig imponert, dette er 439 sider om en tid i Norge uten sammenhengende kriger mellom Danmark-Norge og erkefienden Sverige.

Det er gledelig at noen skriver bok om denne tidsperioden, men den er samtidig meget tung å lese.

Dette 448 viktige sider, og forfatteren tar for seg historien på forskjellige felt: fra prekestolen, i propaganda, i historieskrivning og i billedkunst. Det er mye som overrasker meg med tidsperioden, men et spørsmål besvares mer grundig enn andre; for var tiden virkelig så fredelig. Ikke noen har et bedre svar enn disse skribentene av denne antologien.

Det er mange tidsperioder i Norges historien som har store hull, og jeg håper disse forfatterne tar for seg disse like grundig som denne perioden.

Bør bli pensum på skolen, jeg gir denne boken terningkast 6.

Mytologi har aldri vært så interessant som etter å ha lest denne. Foto: Dreyer forlag

BOKANMELDELSE: Endelig en oversiktlig bok om mytologiske tradisjoner, skrevet på en måte som er lett å forstå og proppet med artige bilder. Dette er en fenomenal, grundig og fascinerende bok, og mye som kommer frem her får deg som leser til å måpe.

Terje Nordby skal ha for sitt forbausende gode arbeid, for her tas 45 fenomener fra litteraturen og samfunnet opp så detaljert at jeg sitter uten spørsmål etterpå.

På nærmere 200 sider viser Nordby leserne hvordan mytologiens tråder er spunnet ut av og inn i disse. Den er artig, samtidig som den er lærerik. En bok proppet full med «fun-facts» jeg overhode ikke var klar over. Dette er fakta du kan briljere med i ulike sammenhenger, for jeg tror svært få vet om disse fenomenene.

Det er med andre ord ganske så fascinerende å lese, og jeg ville ikke vært foruten denne leseropplevelsen.

Dette er standardverket om temaet og en praktfull fortelling der forfatterens betraktninger kommer til å underholdende deg som leser.

Dette er 186 sider fulle av ellevill fakta, jeg gir denne boken terningkast 5.