Til å le seg skakk i hjel av, takk Erlend Loe

Du kommer garantert til å få latterkrampe av denne, for her er Erlend Loe akkurat slik vi liker han.

  • Simen Ingemundsen
Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

BOKANMELDELSE: Gjør deg klar til 217 fornøyelige sider. For av alle røverhistorier som er skrevet i nyere tid, er «Giæver og Iunker» den beste. Den er kort, skikkelig Loe «gull». Denne forfatteren er best på å skrive kort.

Sist bok jeg leste av denne forfatteren var «Helvete», den var noe kortere, men omtrent like god. Jeg lo til jeg gråt av «Giæver og lunker», for verbalt er Loe Norges vittigste, og satiren flyter lett mellom linjene. Det forfatteren presterer å servere er det svært få som kan måle seg med.

Loe er i en egen divisjon, slik er det bare. Gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården.

Hvordan kommer Loe egentlig på alle disse ingrediensene, det er sjelden noen treffer så til de grader så Loe sine litterære påfunn. I tillegg gjør forfatteren galgenhumor til noe alle kan le av. Alt går som hånd-i-hanske på en særdeles morsom måte.

Dette er en perle av en bok, nyt den i flere omganger, og les den gjerne på nytt slik jeg har gjort. For den blir bare bedre og bedre for hver gang.

«Giæver og lunker» er en satt sammen av elegant ordkunst, den er ganske barnslig til tider og ganske meningsfull når du minst venter det. Fantasien til Loe er uten tvil den som står høyest, alt annet er bare pluss i mine øyne. De som ikke har lest Loe, og som leser denne vil få et fantastisk første inntrykk, for dette er en forfatter som glimter til i hver eneste bok. Tror sjelden jeg har mislikt noe fra Loe.

Måtte dette bli en bok som når langt opp på «bestselgerlisten», for dette er en lettlest og en forbausende god roman hvor de menneskelige trekkene hos persongalleriet gjør det spesielt å lese.

Erlend Loe drar det nok en gang langt, men det eskalerer ikke i denne utgivelsen, eskalering fikk vi mer enn nok av i «Dyrene i Afrika», som dog står blant topp tre favoritter i Loe sitt forfatterskap.

Denne fortjener terningkast 5, og måtte det komme en oppfølger.

Lest noen av våre forrige anmeldelser

Publisert: