Rørt til tårer av Backman

Fredrik Backman har gjort det igjen.
  • Simen Ingemundsen
Publisert:

BOKANMELDELSE: En tårevåt, alvorlig og brutalt ærlig avskjed med hockeybyen Bjørnstad og folkene der. Det gjør fryktelig vondt å lese disse drøyt 680 sidene. Dette er en bok som er lett å forstå, men vanskelig å glemme i ettertid.

«Vinnerne» er en perle av en roman, og en sjelden god avslutning. Backman er en forfatter av mange ord, men en mester på å skrive kompakt, og formidler poengene sine på en kort og over middels ålright måte.

Spør du meg er Fredrik Backman en av Sveriges beste skjønnlitterære forfattere.

Jeg likte ikke de forrige bøkene i denne trilogien så godt, men «Vinnerne» er en formidabel leseropplevelse, og kanskje jeg tenker annerledes om de to forrige nå som avslutningen er lest.

«Vinnerne» er en roman som stikker dypt inn i hjerteroten min, og du vil garantert kjenne en klump i halsen når du leser denne durabelig gode romanen. Backman byr på underholdning, på en saklig måte. Forfatteren klarer å skildrer selv det vondeste på en vakker måte.

Backman viser at han er en vis og klok mann gjennom sine beskrivelser om vennskap, romantikk og svik. Det er tydelig at forfatteren skriver om ting han har opplevd eller kjenner til, og jeg må ærlig innrømme jeg har tørket på tårer underveis.

Da jeg leste forlagets omtale var jeg solgt. Spesielt i slutten på av vaskeseddelen, «noen tar et skytevåpen og går mot en ishall», da måtte jeg bare lese.

«Noen som har vært lenge borte, er på vei hjem. Noen skal begraves. Noen blir forelsket, noen drømmer om NHL og noen drømmer om hevn. Noen sover rygg mot rygg med sin beste venn, noen forsøker å redde ekteskapet sitt og noen forsøker å redde barna sine. Noen hater, noen slåss, noen tar et skytevåpen og går mot en ishall.»

Slik du sikkert ser så svarte romanen til mine forventninger, og jeg tror garantert den vil falle i smak hos deg. For her får du en unik balanse mellom vennskap og svik. Den er overhode ikke utmattende, men du sitter å skriker gang på gang; «IKKE GJØR DET».

Dette er en unik leseropplevelse, og svært få når opp til støvlene på Fredrik Backman. Han har lenge vært blant de morsom forfatterne i Skandinavia, men i «Vinnerne» og resten av Bjørnstad trilogien er han grav alvorlig.

Jeg kommer aldri til å glemme denne romanen, og gir den terningkast 6. Jeg bøyer meg i støvet for Backman.