Flere får terningkast seks - Ingen terningkast en

I år er det mer enn 33 julehefter å velge blant. Det skal ikke være enkelt å finne det julehefte som passer deg. Randaberg24 har for å gjøre valget enklere lest seg gjennom samtlige av årets utgivelser og flere får terningkast 6, men så er det noen som får terningkast 2

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
||||||||||||||||||||||||||

JULEHEFTER

Jeg har lest samtlige av årets julehefter. Det har budd på latter, tårer, alvor, refleksjoner og samtaler. I bladhyllene i år finner en alt fra de tradisjonelle heftene som har vært med på julekosen til mange i flere tiår, til de ganske så nye julefortellingene i "Juleroser" og "Hellig jul".

I tillegg er det alltid kjekt å ta turen innom Andeby i julehøytiden, dette året med rekord mange hefter om den vesle anda og alle i hans nære venne- og familiekrets. Nytt for i år er heftet om Rampenissen, bestående av helsprø dikt. Det blir heller ikke skikkelig jul før en har vært en tur innom Elvestad og løst ett nytt julemysterie med barna i Detektivbyrå nr. 2. Tradisjonen tro byr Egmont også på nostalgi gjennom julehefter som Billy, Nr. 91 Stomperud, Smørbukk, Blondie og Fiinbeck og Fia.

Jeg har som nevnt lest meg gjennom alle årets julehefter og plukket ut noen jeg har anmeldt

"JULEROSER 2021"

Gripende fortellinger, sterke vitnesbyrd, varme historier og vakre illustrasjoner gjør dette til årets desidert fineste julehefte. Gjennom 85 sider byr redaksjonen og bidragsyterne på en fin balanse mellom det nostalgiske og det moderne. I dette heftet serveres nye og eldre julefortellinger, fine malerier inspirert av jul og flere folkekjære julesanger med piano noter attåt. Spesielt med årets utgivelse er det blåe omslaget, som virkelig griper deg når du ser det. Det fikk i hvert fall meg i øyeblikkelig i julestemning. Blant de mange dyktige bidragsyterne har jeg mine tre favoritter, som er Agnes Ravatn sin "Duren frå ein hjullastar", Edvard Hoem sin "Jul i Roma 1980" og Ingrid Bjørnov sin "Så ingen krok er mørk", disse bør du virkelig lese.

 

"HELLIG JUL"

"Hellig Jul" er et samarbeidsprosjekt mellom Egmont og Vårt Land. Dette er mer den kristne konkurrenten til "Juleroser". Den har ett mer varierende innhold, sammenliknet med "Juleroser". Tegneserie og samtaler om jul er for eksempel noe "Juleroser" ikke har. I dette heftet får leserne fortellinger for små og store krydret med vakre bilder, dikt og sanger. Det meste i dette heftet er nytt, men leserne får også varme tilbakeblikk som er tankevekkende og overraskende. Jeg storkoste meg med dette hefte og anbefaler spesielt Frode Grytten sin julenovelle "Desemberbarn", redaktør Olaug Nilssen sitt juledikt "Ho mor ho kveikjer alle ljos" og tegneserien "Knøttenes julespill". Redaktøren har gjort en fabelaktig utvelgelse av bidrag. De fleste av disse utgivelsene vil få deg øyeblikkelig i julestemning. Det er bare å glede seg med andre ord. Noen er på bokmål, mens andre er på nynorsk.

 

"JULEDAMER"

Gjør deg klar til 18 uhøytidelig historier. Dette er et par og 70 sider med ellevill humor og sjarmerende julehistorier. Lindell og Ragde har skapt et unikt julehefte med barnesitat, matoppskrifter og illustrasjoner. Dette julehefte vil flere ganger få deg til å trekke på smilebåndet. For i tillegg til det nevnte får leserne ett innblikk i Lindell og Ragdes personlige oppvekst og voksenliv, samt sterke noveller og litterære smakebiter. Dette er ett praktfullt julehefter med ett varierende utvalg av litterære godbiter. Mine to favoritter er barneintervjuene og Ragdes krimnovelle "Fløy en liten snøfugl". Dette er et perfekt julehefte for deg som ønsker varierende lesestoff i julen.

 

"DETEKTIVBYRÅ NR. 2 - JAKTEN PÅ RAMPENISSEN"

Barn og unge elsker Rampenissen og dette fenomenet har Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes benyttet seg av i deres nyskrevne krimhistorie for barn. Helt siden 2017 har barnekrimduoen tatt barn og unge med til julehøytiden i Elvestad. Denne gang våkner de opp om natta av at en liten nisse har drevet med skøyerstreker, rampete triks og gøyale påfunn. Dette er en sak for detektivene Tiril og Oliver. Dette er 40 sider med lettlest spenning som barn garantert vil elske.

 

"RAMPENISSEN - RAMPER JULEN INN"

Kanskje ett av årets kjedeligste julehefter, de som elsker Rampenissen vil nok like dette hefte. Dette er en samlingen med elleville og spektakulære dikt skrevet av Iselin Røsjø Evensen. I tillegg er det gøyale illustrasjonene av Magne Taraldsen, som jeg personlig mener bærer hele historie. Diktene har sin helt særegne humor, som er ganske så sprudlende til tider. Endelig får du mulighet til å bli mer kjent med Rampenissen, en frekk liten rakker som herjer rundt når skikkelige folk sover. Han tegner bart på folk, bøller og ødelegger, griser med maten, fletter hunden, måker folk for å nevne noe. Det er jo litt sjarmerende også med denne rampete nissen, men ett julehefte kunne de på mange måter spart seg for.

 

"SKAPERHEFTE"

Kjekt aktivitetshefte for hele familien. Lag alt fra pepperkakehøyttaler til brusdispenser. Jeg har selv prøvd meg på å lage dorulljulekalender og jeg må si den ble ganske så stilig. De fleste av aktivitetene er billig å lage, på ett av dem medfølger også det materiale som trengs, men det anbefales å kjøpe inn det mest nødvendigste som saks og lim. Det eneste minuset med dette hefte er at det går fort unna. Spør du meg burde det være flere aktiviteter. Så til å være så dyrt, er det ikke verd pengene.

 

"JULEKRIM"

Hver påske gir Strawberry Publishing ut en pocketbok med krimnoveller. Det var for to år siden de startet med julekrim, som på mange måter er ett nytt fenomen. Dette heftet inneholder 10 altoppslukende, uforglemmelige og velskrevne noveller fra Geir Tangen, Agnes Matre, Silje O. Ulstein, Ingebjørg Berg Holm, Steffen Johansen, Grethe Bøe, Myriam H. Bjerkli, Knut Nærum, Gunnar Staalesen og Jørgen Jæger. Personlig må jeg si at "Sølvkniven"-vinner Agnes Matre og Steffen Johansen sine noveller er mine favoritter i dette heftet. Alle disse krimforfatterne byr på grensesprengende spenning fra første til siste linje. Noe annet jeg liker er at det er en god del nye noveller i dette heftet. Skal du har litt kriblende og nervepirrende spenning i julen, må dette anskaffes.

 

"TRE NØTTER TIL ASKEPOTT"

Har du sett den norske filmen «Tre nøtter til Askepott»? Hvis ikke, kjenner du sikker til historien. Dette er juleheftet bak den fantastisk nyinnspilling med Astrid Smeplass i rollen som Askepott. Filmen er bedre enn dette hefte. Selv om det er ganske så gjennomarbeidet er det dørgende kjedelig. Det inneholder også vakre illustrasjoner. Historien er elegant gjenfortalt av Haakon W. Isachsen og Bjørnar K. Meislers har bidratt med dramatiske og stemningsfulle illustrasjoner.

 

 

"ASTERIX OG GRIFFEN"

Endelig et nytt Asterix-eventyr. Dette er album nummer 39 i rekken, og uten tvil det beste jeg har lest på lenge. I dette artige julehefte reiser våre galliske helter ut på en lang reise på jakt etter en mystisk og skremmende skapning. Didier Conrad og Jean-Yves Ferri har gitt oss nok ett fantastiske album med lettbeint humor og ganske så finurlige tegninger. Dette er ett av de beste tegneserie juleheftene jeg har lest i år.

 

"DONAD DUCK & CO - TIDSREISETYVEN"

Dette Donald Duck hefte er helnorsk, det er Arild Midthun, Knut Nærum og Tormod Løkling som står bak. Dette eventyret begynner med skatter som den kostelige Djengis Khans krone, som forsvinne fra onkel Skrues troférom. Donald og frøken Vable, Skrues handlekraftige sekretær, skjønner at en skurk reiser tilbake i tiden og stjeler skattene før Skrue får tak i dem. Det blir en spennende jakt på tidsreisetyven. Det norske Donald-teamet er kanskje det eneste i verden som får lage så lange, nye historier i albumformat nå, og de prøver å takke for tilliten ved å gjøre alle så spennende og morsomme som overhodet mulig. Jeg storkoser meg med Donald Duck & Co og kan virkelig anbefale dette heftet.

 

"DONALD DUCK & CO - JUL PÅ 70 TALLET"

Endelig flere nostalgiske hefter fra 70-tallet, her får du fire Donald hefter fra 1978 i ett. Det er gitt ut en slik samling to år tidligere og det er utrolig kjekt å lese julehefter fra det tiåret. Ett tiåret da den norske pengebingen ble fylt til randen etter at det ble funnet olje i Nordsjøen. Og det ser ut som om noe av denne nye rikdommen gikk til kjøp av tegneserier. Donald-bladet blomstret og utgivelser som Jeg Donald Duck, Mikke Mus kokebok og Langbein-album så bladhyllene for første gang. Jon Gisles Donalddismen kom ut i 1973, og gjorde Donald og vennenes hans ordentlig stuerene. Dette er virkelig et hefte å lese om du ønsker litt nostalgi.

 

"DONALD DUCK & CO"

Juleheftet for deg som er ute etter den gode Donald Duck-julefølelsen. Disse sjarmerende historiene fra Andeby er av høy kvalitet, laget av tegnere som Branca, Vicar og Rodriques. Av alle Donald Duck hefter så er dette min personlige favoritt. Jeg anbefaler det virkelig, for her er det mye nytt. Som oftest er juleheftene fra Andeby mye reproduksjon, men disse julehistoriene er ganske nye.

 

"CARL BARKS` JUL - JUL I PENGELENS"

I år gjenutgi «Jul i pengelens» den ultimate julefortellingen. Dette er den fabelaktig og svært så detaljerte Carl Barks, en sann mester i faget. Leserne blir med Ole, Dole og Doffen når de sørger for at også de fattige får en god jul. Dette er en brilliant historie fra Barks. Han viser hva julen virkelig handler om på en humoristisk måte.

 

ANDRE HEFTER SOM FÅR GODE TERNINGKAST

"FLÅKLYPA"

Bli med på det stemningsfulle og altoppslukende eventyret når Reodor Felgen & co skal gjenskape en Afrika-ekspedisjon de dro på i 1959. Dette er et artig julehefte, og for mange er det ingen jul uten en tur til Flåklypa universet.

 

"FINNBECK OG FIA"

Fiinbeck og Fia er alltid en slager, men denne gang gikk det ganske tregt. Ett av heftene jeg ikke ville brukt penger på, med mindre du ikke klarer deg uten.

 

"TUSSE OG TROLL"

En god miks av gamle og nye eventyr. Vakre tegninger av Solveig Muren Sanden, Håkon Aasnes, Ivan Emberland og Øyvind Sveen. Du vil garantert komme i julestemning med dette juleheftet.

 

"BLONDIE"

Blondie og Dagobert er oppbrukt mener jeg, lite som fenger her i år dessverre.

"BILLY"

Dette Billy heftet er noe av det mest gøyale jeg har lest på lenge. En historie jeg sent kommer til å glemme. Det er fascinerende hvor mye sprell Billy kan gjøre før han ryker ut av militæret. Jeg virkelig stortrives i Billy sitt selskap.

 

"NR. 91 STOMPERUD"

Han har vært en del av vår juletradisjon i over 80 år. Han er enda sprek og gøyal denne Stomperud  Dette er humor som kommer til å fenge, ett av de bedre Stomperud-heftene jeg har lest på lenge.

 

"KNOLL OG TOTT"

Blir personlig aldri lei av kranglingen til Knoll og Tott. Dette er humor for kropp og sjel, ett julehefte du garantert vil le av.

 

"SMØRBUKK"

Smørbukk er favoritten, og han svikter heller ikke i år.