KULTUR: Lørdag er det premiere på «Folk og røvere i Kardemomme by», arrangert av Alive Entertainment AS ved Morten Andersen. Denne uken brukes på Varen kulturscene, for nå skal det øves intens mot helgens premiere.

Etter det går det slag i slag, for de skal innom Norges største byer; Bergen, Trondheim og Kristiansand.

En av skuespillerne er Helge Sveen, hans rolle er Tobias i tårnet. Han synes det er gøy å få være med på å føre stykke videre til nye generasjoner.

– Jeg har selv vokst opp med Thorbjørn Egner, og sett denne oppsetningen opptil flere ganger i løpet av mitt liv. Jeg har også eid mange Egner bøker opp igjennom, og glemmer ikke mor og far som ga med «Folk og røvere i Kardemomme by» i presang da jeg var mindre, sier Helge Sveen, som ser på karakteren han spiller som en snill, hyggelig og klok mann.

Helge Sveen skal spille Tobias i tårnet. Foto: Simen Ingemundsen

– Det å få spille en såpass sentral karakter som Tobias passer meg bra. Jeg er den eldste i troppen, og timingen for den rollen er perfekt, avslutter Sveen, som synes det er en flott kulturscene å øve på.

På regi finner vi Robin A. Eriksen, som mener at Torbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» er en tidløs kulturarv.

– Det har vært et morsomt materiale å grave i, og stykket har blitt fantastisk med dyktige skuespillere på laget. «Folk og røvere i Kardemomme by» er vel et av mange drømmeprosjekter, og en kulturprosjekt jeg ser fram til å føre videre, sier Robin A. Eriksen, som har erfaring med Egners stykker fra før av, men ikke i fullskala som denne.

– Vi har et håp om at stykket vi har satt sammen treffer på tvers av generasjoner. Nå som jeg har arbeidet med dette materiale oppdager jeg rett som det er nye ting. Så det er kjempegøy å få arbeide med «Folk og røvere i Kardemomme by».

Han har i tråd med Egners familie og rettighetseier skapt et stykke med moderne behov.

– Moderne kultur har et helt annet tempo, enn det som var på 1950- og 1960-tallet. Derfor har vi jobbet med energien og tempoet i stykket. Det handler først og fremst om å foredle det som allerede eksisterer, avslutter Eriksen.

Den som har stått for kulissene og rekvisittene, og som er scenograf for stykket, er Tore Bjørnstad. Han kaller prosjektet en berg-og-dal-bane.

Morten Andersen (f.v.), Tore Bjørnestad og Robin A. Eriksen har alle hver sin sentrale rolle bak stykket. Foto: Simen Ingemundsen

– Dette er et samarbeid jeg er veldig godt fornøyd med. Nå gleder jeg meg til nye øyne får sett det jeg har arbeidet med i et verksted på østlandet over lengre tid. Så er «Folk og røvere i Kardemomme by» det første prosjektet jeg står alene om med tanken på kulissene og rekvisittene, sier Tore Bjørnestad, som takker for den store tilliten han har fått både av Egners familie og Morten Andersen.

Morten Andersen som driver Alive Entertainment AS, og som arrangerer stykket, mener at det har vært verd hver eneste krone og øre som er investert.

– Det er stas at Egners familien har gitt oss rettighetene, og at familien er så positive. For meg som arrangør er nok dette det største gjort av produksjoner for familier. Jeg har jo vokst opp med Egner, så det er gledelig å kunne skape denne lille byen og ta det ut til folket, sier Andersen.