KULTUR: Det nærmer seg den tiden av året, julen er like rundt hjørnet og tradisjonen tro legger Øklands ut på juleturné.

Første stopp er Ogna Scene 24. november, og etter det går det slag i slag for Øklands fram til 20. desember, da spiller de i Rennesøy kulturhus, noe som de aldri har gjort tidligere.

— Vi har planlagt denne konsertturneen siden januar, og det er stas at så mange ønsker oss på besøk. Vi har måttet takke nei til flere, for vi har sett oss nødt til kun å holde oss til Grødem kirke og Ålgård kirke pluss fire andre steder, sier Aril Schøld Økland.

Det å spille i Grødem kirke og Ålgård kirke har blitt en fast greie for Øklands, og det er også Tau kirke i ferd med å bli. Før de opptrådte i Tau kirke, var det Jørpeland bedehus som fikk besøk av gjengen.

— Det er motiverende å se at tre generasjoner; bestemor, mor og datter kommer å besøker oss. På vår konsert kommer ulike aldersgrupper for å hygge seg, og vi har jo alltid en spesiell historie å fortelle. Denne gang er det «spor» turneen vår handler om.

Fra fjorårets julekonsert med Øklands i Grødem kirke. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

På Økland sine konserter er det fokus på lav selvhøytidelighet, for på disse konsertene kan publikum le og grine om en annen.

— Vi er veldig takknemlig for at folk setter av timer sammen med oss i den travleste julestria.

Hvert år har Økland med seg en gjest; Knut Straumstøyl, Leif Økland og Olaug Bollestad er bare noen av de som har gjestet konsertene til Øklands familien i årenes løp, og i år er det Tor Øyvind Skeiseid som blir med på turneen.

— Skeiseid har jeg vært så heldig å jobbet tett med de siste par årene, han er glad i Øklands og vi glad i han. Han er raus med humoren, kjent for å skape fin stemning og får folk til å le. Han er en mester på å formidle alvor og humor.

I år har Økland gleden av å opptre flere steder enn i fjor, for på grunn av pandemien var det kun to konserter med familien.

— I år handler det om de sporene vi lager og de sporene vi går i, og så er vi jo kjent med de sporene som ble skapt for 2000 år. For Økland er Jesu spor viktig, avslutter Aril Schøld Økland.

For de som ikke kjenner til musikken Økland spiller, så er det akustisk. De byr på gitarspill, toner fra fiolin, og utfordrer seg selv på instrumenter de ikke helt har kjennskap til. I tillegg byr de på tradisjonell julemusikk kledd i en ny musikalsk drakt.