«Norges yngste krimforfatter» anbefaler litteratur til vinterferien

Vinterferie er lesetid for mange. Enten du tilbringer tiden på fjellet, i byen, på bygda eller i utlandet, Simen Ingemundsen gir deg seks lesetips.

Simen Ingemundsen anbefaler bøker til vinterferien. ||||||
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over fire år gammel

Vinterferien har endelig kommet. Det til glede for mange. Spesielt barna som har fått skolefri. Flere har tatt seg fri fra jobb, derfor er det meg en ære å anbefale godt lesestoff.,

– Jeg husker vinterferiene mine som barn, det var kos det, vi tilbrakte ferieuke til fjells i Sauda. Jeg husker den gang, at det var mye snø, vi tilbrakte dagene i skisporet, og på kvelden så vi på NRK på kassetv, og spilte brettspill og kortspill. I peisen knitret det og familien var samlet for å hygge seg.

Ingemundsen leser mer enn de fleste, og i tillegg har han tusenvis av bøker hjemme.

– Min bror spilte Nintendo, min søster lekte med dukker, jeg var opptatt med å bygge Lego, min far leste bøker og min mor ukeblader. Det var tider det, det var først da jeg begynte selv å lese. Det var helt fantastisk å gripe fatt i en ny bok for hver gang jeg skulle på skiferie. Hyttetur ble forbundet med avslapping, Pepsi Max i glasset og bok i hånden.

Nå, mens det er vinterferie, finner han frem en rekke bøker som han skal lese. I tillegg tar han oppdraget og anbefaler hvilke bøker som kan være aktuelle.

– Derfor synes jeg det er svært viktig å gi dere fem boktips til vinterferiekosen. Jeg har valgt tre krimbøker, to romaner og en sakprosa som virkelig er noe for seg selv, sier han.

1. «Øyenstikker»

av Jaran Dammann (Cappelen Damm) - Her blir leserne kjent med et helt unikt etterforskerpar som er uteliggeren Claus og lensmannen Georg. Dette er en særdeles godt skrevet bok, vell gjennomført til punkt og prikke, lite overdreven, svært realistisk og nervepirrende til siste side. Jeg synes det er kult norske forfattere prøver seg på noe nytt, slik som Jaran. Dette er noe av det beste jeg har lest denne vinteren.,

Terningkast: 5.

2. «Natt»

av Bernard Minier (Aschehoug forlag) - Slukk lyset, trekk pleddet godt opp til brystet og sett deg godt til rette, for dette er solide saker. Dette er vell den Europeiske krimforfatteren, jeg liker aller best. Ikke for nervepirrende, men får hårene til de grader til å reise seg, og det fra første til siste setning. Slike bøker gjør vondt å legge fra seg, når en først har startet å lese. På lik linje med andre Minier bøker, så infridde denne til de grader.

Terningkast: 6

,3.

«Over havet»

av Isabel Allende (Gyldendal forlag) - Dette er en roman som berørte meg langt inn i hjerteroten. Et altoppslukende plott og en skarp historie. Det er ikke bare selve historien som er fascinerende her, det er også karakterene, og jeg må ærlig innrømme at de bærer store deler av historie. Det er fryktelig imponerende hvordan Allende skaper en dyp og intens historie. Så dette er en bok som virkelig bør skaffe seg.,

Terningkast: 5.

4. «Født til rikdom»

av Bjørn Vidar Lerøen (Font forlag) - Noen bøker er viktigere enn andre, denne om Norges oljehistorien er uten tvil vinterens viktigste sakprosa-bok. Så meget godt skrevet, omfattende historie, bakt inn mellom to permer. Mer kompakt finner en ikke. Forfatteren har gjort en imponerende jobb med å samle så mye fakta og jeg må si at dette gir nye lesere mer innblikk i hva som reiste fattige Norge. Dette er oljealderens fra a til å. Et leksikon som virkelig bør anskaffes.

Terningkast: 6.

5. «Folk med angst»

av Fredrik Backman (Cappelen damm) - Dette er en humørperle av en roman, med et gisseldrama som fokus. Dette må være det beste jeg har lest fra Backman, lo hele tiden, fra første til siste side. Dette er en forfatter som er gull verd, en svært dyktig forfatter i storform. Jeg håper denne blir lest av flest mulig, for jeg tror samtlige har godt av å lese en slik roman.,

Terningkast: 5

6. «Gjemsel»

av Jan-Erik Fjell (Capitana) - Dette er en forfatter som henger høyt hos meg. Jeg har stor sans for er den flåkjefta Anton Brekke, hovedkarakteren til Fjells univers. Dette er en forfatter som kan skape spenning, og jeg har enormt sans for hans historier. Måten han slenger leserne fram og tilbake i tid, gjør dette til en durabelig og forbausende god historie. Selv om «Gjemsel» er god, mangler han litt for å toppe hans forrige utgivelser. Så ikke Jan-Eriks beste, men den duger uansett.,

Terningkast: 4

,– Så jeg takker daglig mine foreldre for at jeg fikk lysten til å lese. De har gitt meg gode råd og veiledning underveis i livet. Siden far leste krim, er nok det mye av grunnen til at jeg selv har skrevet krim «Spindelvevet» sammen med Stig Ellingsen og for at jeg har krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen». Men utrolig nok, var det Max Manus som virkelig skapte lesebølge hos meg. Så folkens grip en bok i vinterferien, gjerne les «Spindelvevet», eller sjekk ut disse bøkene som jeg anbefaler her. Så min oppfordring er klar, ta en bok og la historien vandre.

Publisert: