RANDABERGFJELLET: Da svenske Smith & Thell måtte melde forfall på grunn av kraftig halsbetennelse, kontaktet arrangørene av Randabergfjellet Live øyeblikkelig Gilberdal og TØFL. Det tok ikke lang tid før musikkgruppene takket «ja».

For Tor Kjetil Espedal i Gilberdal og Hans Markus Riisdal i TØFL ble det like mye en kveld med mimring som en gigg.

Randaberg24 tok en prat med begge artistene, som har holdt kontakten siden de skilte lag etter grunnskolen, Espedal som lærer og Riisdal som elev. Det er i år faktisk 10 år siden frontartisten i TØFL hadde Espedal som lærer på Grødem skole.

Foto: Simen Ingemundsen

— Husker du var en reser på trekkspill, sier Tor Kjetil Espedal og ser på Riisdal.

— Takk for det, men så hadde jeg jo tidenes beste lærer i deg.

Det tok nemlig lag tid før Riisdal turte å synge foran folk. Først på musikklinja i Bjergsted løsnet det. Redselen for å synge foran folk fikk Riisdal da han fikk 3+ på fremføringen av Vamps udødelige klassiker «Månemannen».

— Det kan ikke ha vært jeg som ga deg det resultatet, sier Espedal usikker.

— Nei, vet ikke hvem det kan ha vært.

— Det var godt å høre. For allerede fra den gang jeg hørte deg briljere både med sang og instrument visste jeg du var et musikalsk talent, sier Espedal, og får Riisdal til å rødme.

Foto: Simen Ingemundsen

Siden tiden på Grødem skole, har Espedal brukt Riisdal blant annet på sitt siste album. «Pushvarsel» var det nemlig Riisdal som skrev, og trekkspill-sounden var det Riisdal som stod for.

— Vi har et veldig godt samarbeid. Vi sender hverandre våre siste sanger og gir hverandre ros og ris der det trengs, sier begge samstemt.

Men det var først etter at TØFL sin frontartist hørte «I mårå ska eg begynna» at kontakten ble større. De synger begge om det helt nære, og kunsten deres er å løfte frem det hverdagslige gjennom ord og toner. De er begge stolt av hverandre, hvor langt de har kommet på hver sin front og heier på hverandre.

— For en magisk kveld dette ble, jeg fikk synge om «Popcorn» og du om «Tunneler», kan det bli bedre?, spurte Tor Kjetil Espedal.

— Ja, jo, å høre Stavangerkameratene runde av showet, svarer Riisdal, som spurter ut for å høre Salvesen, Lyse, Fredvang, Mæland synge av full hals.