Grundig og ganske så bilderik bok om Heimevernet

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSE: Endelig har vi fått et grundig verk om Heimevernet sin historie. Asgeir Ueland og Nils Helge Amdal har gjort en forbausende god jobb med å samle 75 år mellom to permer. Det ligger mye arbeid bak dette 427 sider store verket, og jeg mener det var på høy tid å få historien til Heimevernet presentert mellom to permer.

På baksiden av boken står det; «Aldri mer 9. april.» Slagordet fikk fotfeste da freden kom i 1945. Norge var den gang ikke en del av en allianse. For å sette handling bak slagordet, ble Heimevernet opprettet, inspirert av Kompani Linge og de mange erfaringene fra 2. verdenskrig.

Forlaget skriver følgende; i boka ser vi hvordan Heimevernet gikk fra å være landets viktigste militære styrke i årene etter krigen, til å bli relativt marginalisert av en stadig voksende hær fram til 2000-tallet.

Videre skriver de; I dag er vi på mange måter tilbake der det hele begynte i 1946. Forfatterne har med denne boka forsøkt å legge et stort puslespill, slik at HV-soldatene som har tjenestegjort fra det ytterste nes til høyfjellet, skal forstå hvordan ting hang sammen.

Det ender med at «Heimevernet 75 år - fra asken til oljen» får terningkast 5 av meg. Måtte det komme flere bøker fra duoen Ueland og Amdal i årene som kommer. Det er to som utfyller hverandre, du merker raskt hva de to har hatt ansvaret for i boken. Til å være et historisk verk om Heimevernet, er den lite tung, den er skrevet på en meget enkel måte, lett forståelig med andre ord.

Publisert: