KULTUR:

— Juryen for hedersprisen «Gullkniven» kan i dag, 15. mars meddele at Jo Nesbø mottar prisen for sitt mangeårige og innholdsrike forfatterskap, skriver juryleder Simen Ingemundsen i en pressemelding.,

I løpet av 25 år har Nesbø beriket norsk krim ved å gi ut en rekke bøker, deriblant tolv Harry Hole-bøker og fem Doktor Proktor-bøker. Forfatteren er en av Norges mest produktive og i 2021 ga vinneren ut hele to novellesamlinger; Sjalusimannen og andre fortellinger og Rotteøya og andre fortellinger. Det sier litt om produksjonen hans.

— «Gullkniven» innstiftes og deles ut for første gang i år. Planen er at hedersprisen skal deles ut hvert femte år.

Kriteriene for å vinne er at forfatteren må ha gitt ut fem krimbøker eller flere og må ha etablert seg som forfatter over ti år eller flere. Juryen har ikke hatt en enkel jobb med å velge en vinner, men Simen Ingemundsen og Henning Sviland mener de har funnet den rette vinner i Nesbø.

Forfatteren har virkelig gjort seg fortjent til denne prisen. Siden 1997 har Nesbø satt norske krim på kartet i både inn- og utland, samt banet vei for andre håpefulle krimforfattere. Nesbø leverer kvalitet gang på gang, og det er svært få gjentakelser. Hver bok er unik på hver sin måte. Jo Nesbø er svært flink til å fornye seg. Til tider kan bøkene hans være ganske så heftige og brutale, og det kan virke som at Nesbø koser seg når han utsetter sine karakterer voldelige handlinger. Det er uansett fornøyelig å lese hvordan Nesbø plasserer karakterene i sitt dystre og svært så fascinerende univers.

Historien skal ha det til at Jo Nesbø sendte manuset til «Flaggermusmannen» til Aschehoug forlag under pseudonymet, Kim Erik Lokker. Dette valget gjorde han for å forhindre at hans allerede relativt kjente navn skulle telle med i vurderingen. Forlaget valgte å utgi boka, og høsten 1997 var den i handelen. Jeg nevnte at Jo Nesbø ha få gjentakelser, men det som ofte går igjen er Harry Hole engler og demoner. Karakterene til Nesbø har det som regel ganske ille og Harry Hole er vel den karakteren til Nesbø som må tåle mest.

Juryen har opp igjennom lest samtlige av Nesbø sine bøker, og må trekke «Hodejegerne» fra 2008 fram som en av sine favoritter. Der blir leserne kjent med Roger Brown. Han er hodejeger, men har en jobb på siden. Hans kone, Diana har et kunstgalleri. Der treffer Roger det han tror er den perfekte mann for en ledig stilling. Snart finner han ut at mannen har et etterlengtet og verdifullt maleri. Boken er fascinerende og nervepirrende på en og samme tid, samtidig som bokens handling er en genistrek fra forfatteren.

Det er ingen tvil om at Jo Nesbø er kjent for knallgod underholdningskrim. Bøkene er lettleste med korte setninger og lite avansert språk, og flere av bøkene inneholder et driv svært få klarer å skape. Nesbø holder som regel trøkket oppe gjennom hele boken, og vi i juryen har enda til gode å legge en utgivelse fra Nesbø fra oss før siste side er lest. Det meste er skrevet forbilledlig uten så mange avanserte detaljer. Forfatteren bruker også en rekke symboler, som vi har nevnt før; engler og demoner. I tillegg er bøkene som regel full av ironi og tørre kommentarer for å få fram alvorlige situasjoner på en humoristisk måte. Noe av det Nesbø er en mester på er å skape en spenningskurve full av dramatikk og uventende hendelser. Noe som han klarte både i «Macbeth» og «Kongeriket». Gratulerer Jo Nesbø, som vinner av hedersprisen «Gullkniven».

Statuetten er smidd av lokale Smed T. Kristiansen og skal forestille et lik med en kniv i ryggen. Liket er av gull med blod fra kuttsåret.