KULTUR:

— Å besøke biblioteket tror jeg blir veldig fint. Det er jo noen år siden jeg skrev boka om bygdepolitikken, og da den kom fikk den mye god oppmerksomhet og veldig fin mottakelse. Kommunen var etter mitt syn modig som turte å vise fram politikken sin på den måten. Som forfatter var det også nyttig. Den måten å skrive bok på har jeg jobbet videre med og den gir et helt annet innblikk i et tema enn om jeg skulle skrevet om bygdepolitikk ut fra skriftlige kilder, sier Bjørn Arild Ersland.,

Randaberg kommunes er som kjent 100 år, og Randaberg folkebibliotek inviterer onsdag 9. mars til foredrag om boken “Bygdepolitikk – en dokumentar”. For i 2008 fikk Ersland i oppdrag av daværende kultursjef i Randaberg kommune, Tone Haugen å skrive Randabergs politiske historie. Ersland var i utgangspunktet skeptisk og lurte på om han rett person til oppdraget. Han lot seg imidlertid overtale og resultatet ble altså den noe utypiske “bygdepolitikk”. Nå kan du oppleve forfatteren selv fortelle om sitt forhold til Randaberg kommune og arbeidet med boken.

— Onsdagen vil også handle om hvordan det er å skrive om bygdepolitikk, noe som raskt kunne blitt ganske tørt. Men med en så utrolig bra oppdragsgiver som det Randaberg kommune var den gangen fikk vi til noe helt annet. Det ble et litterært prosjekt. I boka snakker jeg med politikere i kommunen, og vi snakker om politikk. Men boka handler like mye om identitet og den gir et nært bilde av Randaberg slik bygda kunne framstå da boka ble skrevet i 2008.

Torsdag 10. mars blir det også forfattermøte for barn med Bjørn Arild Ersland. Arrangementet er utsolgt og vil fokuset er på boken "Katten og havet".

Boken handler om når Bjørn Arild ble med et skip ut i Barentshavet for å lære om hvordan havforskerne jobber, og hva de finner ut om miljøendringene som skjer rett nord for Norge. Forfatteren trekker linjer mellom de store endringene i havet til det han ser i strandkanten hjemme når han fisker sammen med katten Baltus. Han viser på denne måten hvordan alt henger sammen.

— På skolebesøkene vil jeg ta med meg de siste bøkene mine og timene vil handle om økosystem i havet, jakt og hvordan jeg skriver en fortelling, avslutter Ersland.