En hjertebankende og pulsøkende, «vanskelig-å-tro» historie om til nå ukjent krigshelt

En fascinerende biografi, om en mann med stå-på-vilje og en krigshelt vi visste lite om før nå.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Les også

Randabergbu Ingrid Håvardsholm var med å filmatiserte kino-dokumentaren om Torstein Raaby.

BOKANMELDELSE: «Raaby» er den første og den eneste biografien skrevet om Torstein Raaby, et unikt, rått og eventyrlig liv. Du har garantert latt merke til navnet hans i andre historiske sammenhenger, for det har nemlig jeg. Jeg har lest om Raaby i Thor Heyerdahl sine bøker og han har blitt nevnt i andre krigsbøker.

Boken er på litt over 300 sider, og skrevet mer eller mindre filmatisk. Det er lettlest, og ganske så rik med bilder. Dette er fabelaktig og praktfull sakprosa, hvor både hjertet banker og pulsen øker underveis når du leser. Raaby sine flere paradokser og mysterier danner grunnlaget for et innholdsrikt liv som er «vanskelig-å-to» og nesten «umulig-å-forestille-seg».

Han etterlot seg en rekke myter og ubesvarte spørsmål da han overraskende gikk bort i 1964. Knut J Støvne har skrevet en biografi i verdensklasse og som flere øyeblikk gir deg som leser gåsehud. Boken er forfatterens debut, og en av de beste biografiene jeg har lest på lenge. Dette begrunner jeg med at mange biografier er litt i det tyngste laget, noe vanskelig å pløye seg igjennom, men denne er en av få som ble ferdiglest i løpet av noen timer.

Boken besvarer de aller fleste spørsmålene om helten som gikk under dekke av å være NS-sympatisør og opererte en illegal radiosender midt i Nazi-Tysklands viktigste flåtebase uten å bli avslørt.

Mange ganger sitter jeg nærmest å biter negler og spør meg selv; «at han turte å gjøre slik». Vi har mye å lære av «Raaby».

La oss håpe det kommer flere bøker om denne Raaby, som er en av Norges høyest dekorerte krigshelter, en iskald spion, eventyrer, agent for både Storbritannia og Sovjetunionen som etter dramatiske år under krigen også deltok både på Kon-Tiki og flere andre ekspedisjoner.

Publisert: