BIBLIOTEKET: I går kveld hadde biblioteket storfint besøk av psykolog, parterapeut og forfatter Sissel Gran, som er en foregangsperson innen sitt felt.

Hun er utdannet ved UiO i 1979, og driver for tiden privat praksis i Oslo. Gran er lidenskapelig opptatt av kunnskapsformidling og opplysning, og har skrevet for en rekke nasjonale aviser i en årrekke, samt psykologiske bøker om kjærlighetens dynamikk og om det emosjonelle grunnleggende temaet kjærlighet.

Gran fylte bibliotekskjelleren, og de fleste godt opp i åra. Flesteparten av publikummerne var kvinner, men noen hadde også med seg sin mann.

De satt tett i tett de som hadde møtt opp for å høre på Sissel Gran. Foto: Simen Ingemundsen

— Velkommen til dette foredraget med Sissel Gran. Vi er lykkelig over å ha henne på besøk, åpnet biblioteksjef Sebastian Jazdzewski og la til.

— Til høsten blir jeg 40 år, og boken hennes «Inni er vi alltid unge» passer perfekt for meg.

I løpet av en kort time brukte hun egne erfaringer og fagstoff som bakteppe for sitt «aldringsforedrag».

— Det er vanskelig å akseptere kontrasten mellom det indre og det ytre, sa Gran innledningsvis til det som var hovedfokuset i hennes foredrag; eldrebølgen, eller som hun kalte det en grå tsunami.

Publikum satt konsentrert og lyttet. Foto: Simen Ingemundsen

Det var tydelig en irritert, engasjert og forbannet Sissel Gran som snakket negativt om regjeringens og statens omtale av de aldrende.

— Alder blir sett på som en trussel for samfunnet, og vi blir tidlig oppfordret til å rydde hjemme og gjøre oss klar. «Hogg vekk dørstokken før rullestolen og rullatoren blir en del av hverdagen» sies det ofte. Det er flott å bli gammel, men samfunnet får det til å virke negativt, sa Gran, og avsluttet.

— Jeg glemmer ikke en gammel dame som var innom meg, som var flau over sin gamle datter, men å sitte i rullestol gikk fint. For å si det slik, datteren var 80 år, da er du som mor ikke 60 lengre, men vi skal juble over at vi blir gamle. Vi skal ikke la oss påvirke av samfunnets pessimisme til de grå tsunamien, for vi blir alle gamle en gang.

Randaberg folkebibliotek i samarbeid med Jæren Senioruniversitet