TERNINGKAST 6: Holder sitt skyhøye nivå i ny bok – mesterlig skrevet.

Med «Bestselger» har Pascal Engman blitt min nye favoritt krimforfatter fra Sverige. Dette er en slik forfatter som klarer gi aha-opplevelser for hver bok som skrives.

Trodde det ikke skulle være mulig å toppe hans forrige «X», men kan klarte det, allerede fra første side skjønte jeg at dette kom til å bli en betraktelig bedre leseopplevelse enn hans forrige.

Boken er av det heftigste og uhyggelige slaget, og han holder sitt skyhøye nivå. Drapssaken her er mer komplisert enn tidligere drapssaker Engman har skapt, desto bedre er det. Her får en virkelig noe å gruble over, samtidig som han får nakkehårene til å reise seg.

Ingen er i nærheten så god som Engman er når det kommer til å skrive intenst om Stockholms gjengkriger, den internasjonale kokainhandelen og den økende forekomsten av korrupsjon i det svenske rettsvesenet.

Det er skremmende hva som formidles, og det kan ikke være langt fra sannheten, det er i hvert fall bilde jeg har av Sverige.

Hadde jeg kunnet gi syv øyne på terningen, hadde jeg ikke hatt problemer med det, men han får terningkast 6, for denne svenske skuffer aldri.

Foto: Gyldendal forlag

TERNINGKAST 5: Krim som merker deg for livet – Johan skuffer aldri.

Johan Theorin skuffer heller ikke denne gang med «Bumerker». Sjette bok i Ölandsserien er formidabel og merker deg for livet, du kommer garantert ikke til å glemme denne historien. Denne svenske er noe av det beste vi har i Norden.

Thorin kan det å holde deg på pinebenken til siste side, og igjen er forfatteren usedvanlig god med sine vakre skildringer på Öland, og sine troverdige beskrivelser av karakterene. De er langt ifra karikaturer, slik som krimforfattere ofte skaper, der har mange krimforfattere noe å lære.

Den har ikke lange kapitler, de er uhyggelige, korte og ganske kompakte. Noe som er bra med «Bumerker» er at han har fornyet seg noe.

«Bumerker» er underholdende og av skyhøy kvalitet. Dette er årets perle fra krimnorden.