DeKOR skal bringer musikk og samhold til lokalsamfunnet

Elisabeth Moe, fagutvikler i Helse og velferd i Randaberg kommune.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

KULTUR: Randaberg sin kulturskole, helse- og velferdstjenestene i kommunen, og Demensforeningen har et inspirerende samarbeid på gang.

Dette samarbeidet har ført til opprettelse av et nytt og hjertevarmt demenskor, som skal bringe musikk og samhold i lokalsamfunnet.

— Dette unike initiativet vil gi lokalsamfunnet glede og håp gjennom musikk og samhold, sier Elisabeth Moe, fagutvikler i Helse og velferd i Randaberg kommune.

Demenskor-prosjektet er et resultat av målrettet innsats fra fagutvikler og demenskoordinator fra Helse og velferd i kommunen, og musikkterapeut, vokalpedagog og rektor ved Randaberg kulturskole.

Sammen har de deltatt på kurs arrangert av Norges Musikkhøyskole om «Etablering og ledelse av demenskor», for å sikre at koropplevelsen er best mulig for deltakerne.

Samlingene som starter tirsdag 26. september, vil inkludere tre viktige komponenter:

En sangdel ledet av vokalpedagog og musikkterapeut, en støttesamling for pårørende, ledet av Demensforeningen, og et felles måltid/kveldsmat.

— Frivillige spiller en avgjørende rolle i koropplevelsen ved å bistå med organisering, delta i korøvelser og tilberede kveldsmaten, sier Elisabeth Moe.

Det er dette demenskoret på NRK som har inspirert initiativtakere i bygda.

Demenskoret har blitt inspirert av NRK sin demenskor suksess, som har bidratt til å øke bevisstheten om musikkterapi og dens positive innvirkning på helse.

— Målet med Demenskoret i Randaberg er å gi deltakerne en meningsfull og givende opplevelse, som ikke bare forbedrer deres livskvalitet, men også gir nødvendig støtte til pårørende, forteller Torleif Kvitno, rektor ved Randaberg kulturskole.

På lengre sikt håper initiativtakeren at dette prosjektet vil bidra til å forlenge hjemmeboende perioder for personer med demens, og avlaste pårørende gjennom fellesskap og musikkglede.

— De som deltar som frivillige og engasjerte i prosjektet har allerede merket den positive påvirkningen på egen helse og livskvalitet, forteller Elisabeth Moe.

— Og etter hvert, når vi har kommet godt i gang med korsangen, så håper også vi på å få komme ut å synge og opptre. Men først skal vi finnet vår form på samlingene og innholdet, og bli godt kjent med alle som deltar. Men en dag, litt frem i tid, så vil DeKOR ha sin første opptreden i landsbyen vår, noe som skal bli veldig fint, på så mange vis, avslutter Torleif Kvitno.

Publisert: