Det var i august 2021, Torfinn Goa ble leder for det lokale historielaget. Før han, har det vært 10 ledere i det 33 år gamle historielaget.

KULTUR:

I 1989 var 24 personer samlet for å stifte Randaberg Historielag. Nå 33 år etter er 120 personer tilknyttet det lokale laget. Siden etableringen i 1989 har historielaget hatt 10 ledere, der Torfinn Goa er leder nummer 11 i rekken.,

— Vi ser på frivillig arbeid som en innsats som er nyttig for felleskapet og som kommer til gode for bygdesamfunnet. Ting blir fort historie, vårt ansvar er å bevare den, sier Torfinn Goa som har vært leder siden august 2021.

I løpet av året har de en rekke medlemsmøter, drar på turer sammen og hyrer inn gode foredragsholdere. Snart skal historielaget ha Bent Høie på besøk, noe som Torfinn Goa gleder seg enormt til.

En av historielagets nyeste påfunn var da Torfinn Goa brant veten. Dette skjedde lørdag 2. april og var markering av riksmålsjubileet. For i år er det 1150 år siden Norge ble samlet til et rike.  Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

— Vi håper at historielaget kan være en møteplass, hvor kunnskap om hvor vi har røtter fra bevares og forvaltes, slik folk kan føle tilhørighet og bli kjent med identiteten til kommunen.

Selv om det er 120 medlemmer, har Torfinn Goa slitt med å rekruttere yngre medlemmer. Nå ønsker lederen velkommen til yngre krefter som har interesse for historie.

 De har prøvd to ganger før, å få Bent Høie til et medlemsmøte. Begge gangene har den tidligere helseministeren måttet melde forfall på grunn av pandemien. Nå planlegges et nytt møte med Høie. Her fra høstsesongens siste møte i 2021.  Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

— Det kommer stadig nye medlemmer som er strålende, men skulle likt å sett flere yngre melde seg inn, avslutter Goa.

Det er litt av hvert som har skjedde i regi av historielaget opp igjennom tidene. Dagsturer til Egersund, Utsira og Sokndal for å nevne noen. Årsbøker er gitt ut, der Svein Magne Olsen står for flesteparten av utgivelsene.

Foredragsholdere som blant andre Torgrim Titlestad, Birger Lindanger og Thor Geir Harestad har blitt hyret inn. Det har med andre ord vært et aktivt historielag, men så kom pandemien. Nå som koronaen er et mer eller mindre tilbakelagt kapittel, ser Torfinn Goa fram til å videreføre historielagets ånd og en drøss av planer er lagt.