Tar folkemusikk fra Ryfylke til Tungenes fyr

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

KULTUR: «Torsdag på Tungenes» er et svært populært konsertkonsept både for publikum og artister, og fyret har huset godt over 100 artister. Her har Bjørn Eidsvåg, Moddi og Elvira Nikolaisen opptrådd for å nevne noen.

Førstkommende torsdag er det folkemusikk som står på programmet, og arrangørene kan melde at de holder på å sikre seg ytterlige to artister til Tungenes fyr før julen ringer inn. Hvem de siste to blir holder Torgeir Nes enn så lenge hemmelig.

De som kommer til bygda nå på torsdag, 6. oktober er duoen Malmin. Det blir felespill av Olav Christer Rossebø som er kjent fra band som Frøkedal, og munnharpespill av Anders Sundsteigen Hana som har vært en del av band som MoHa.

De beskriver musikken sin slik.

«Vi har tatt utgangspunkt i arkivopptak med de gamle mesterne. En del av slåttene har vi prøvd å legge så tett opp til utøverne så mulig mens andre har vi bevisst dratt i en helt annen retning. Vi har blant annet eksperimentert med å filtrere noen av slåttene gjennom munnharpe-skalaen og gamle langeleik-skalaer. Vi benytter oss av tradisjonelle instrument som hardingfele, vanlig fele, langeleik og munnharpe, gitar og mandolin som vi har rigga for å bedre kunne spille tonaliteten med høyere i arkivopptakene.»

Med seg til Tungenes har de folkesanger Åshild Vetrhus fra Bråtveit i Suldal, som har utdanning fra Norges musikkhøgskole og har lært folkesang av Ruth Anne Moen, Berit Opheim, Tone Juve, Kirsten Bråten Berg og Ragnhild Furholt, i tillegg til direkte fra arkivopptak med kilder fra hele Rogaland.

I 2023 kommer Malmin med ny plate; «Når du er borte», der tradisjonelle gravferdssalmer fra Ryfylke og Hardanger står i fokus.

Publisert: