BOKANMELDELSE:

Det oversettes svært få kriminalromaner fra Finland, og de få jeg har lest på norsk har vært overraskende bra. Antti Tuomainen sin "Mannen som døde» fra 2019 var forrige finske krim jeg leste og den husker jeg var forbausende god. Selv om Tuomainen imponerte med sine karakterskildringer og miljøbeskrivelser, så klarer Elina Backmans med sin debut "Når kongen dør" å danke ut alt av finsk krim jeg har lest i løpet av hele mitt liv.,

Det er bare å slå fast: Norge har Jo Nesbø, Danmark har Jussi Adler-Olsen, Sverige har Stieg Larsson og Finland har Elina Backman. Alle disse har en ting til felles, de skriver helstøpt krim med høy kvalitet. Det er svært få som «nailer» en kriminalroman på først forsøk, men Elina Backman leverte solide saker allerede fra sin debut.

Nordisk krim har fått en ny fremragende og perfeksjonistisk krimforfatter. Backman serverer en leseverdig, uforglemmelig og altoppslukende leseopplevelse mellom to permer. Jeg gleder meg allerede til neste kriminalroman fra Finlands krimdronning Elina. Klarer hun å levere samme kvalitet framover går finsk krim en lys fremtid i vente.

Forlaget om boken.,

Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?