PRISER: I år er det utrolige seks år siden krimprisen «Sølvkniven» ble delt ut for aller første gang på scenen i Randaberg under Vårmarken. Den gang var det Stavangerforfatter Lars Helle som ble tildelt prisen for Gunnar Holt-krimmen «Ingenting å skamme seg over».

Siden den gang har fem forfattere blitt tildelt prisen, sist Anne Holt for boken «Det ellevte manus» i 2022.

— I fjor var det få norske krimromaner å velge blant, og det var vanskelig å plukke ut fem verdige nominerte i og med at samtlige av de norske kriminalromanene som ble gitt ut i fjor var knallsterke, kvalitet i samtlige. Men juryen er fornøyd med årets utvalgte, sier juryformann Simen Ingemundsen.

I juryen sitter bokbloggeren Henning Sviland (sitt tredje år), Kjell Magne Gjøsæter (sitt andre år) og Astrid Terese Risvold Skjeggerud (sitt andre år).

— Sølvkniven hadde aldri blitt noe uten dyktige jurymedlemmer, jeg er takknemlig for å ha slike litteraturspesialister med på laget. Nå begynner utvelgelsen av den av årets nominerte som tildeles prisen torsdag 23. mars under krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen», sier juryleder Ingemundsen.

Fra prisutdelingen i 2020 da Agnes Matre fikk den for «Iskald». Foto: Privat

Trofeet er smidd av Smed T. Kristiansen som ligger på kommunegrense Randaberg/Stavanger.

Årets nominerte er:

— Ingrid Berglund: «Den svarte svanen» (Gyldendal forlag)

— Hanne Gellein: «Døden skal du lide» (Cappelen Damm)

— Myriam H. Bjerkli: «Grønnøyd monster» (Bonnier norsk forlag)

— Espen Skjerven: «Kleptokratiet» (Liv forlag)

— Jarle Sten Olsen: «Svarte engler» (Liv forlag)