Ukas bøker: — En altoppslukende oppfølger

Etter to års ventetid, er endelig Ingar Sletten Kolloen ute med bind to i «Under krigen»-serien

||||||
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

KULTUR: 

Denne uken er det en skjønnlitterær roman, to kriminalromaner og to sakprosa utgivelse på menyen. Har du lest noen av dem? Noen som frister? Les anmeldelsene og kanskje du får lyst til å lese dem.,

"Under krigen - Nå må vi tåle alt" av Ingar Sletten Kolloen (Gyldendal forlag):

,Endelig er bind to i «Under krigen» her. I et par år har jeg ventet på denne oppfølgeren. Jeg har enda ikke glemt hvor imponerende, altoppslukende og uforglemmelig Kolloen sin avhandling om okkupasjonsåret 1940 var. I oppfølgende bind «Nå må vi tåle alt» er vi kommet til tiden mellom 1941 til 1943, heller ikke her skuffer Kolloen. For i løpet av 571 sider formidles hverdagslivet til norske menn, kvinner og barn under okkupasjonstiden for nye generasjoner på en lettlest og fengende. Tittelen er ganske så treffende, for i tiden mellom 41 og 43 måtte nordmenn tåle alt, en ganske stor omvending for den norske befolkning. Selv om det meste er gjentakende og allmenn kjent, er det fascinerende hvordan Kolloen legger det fram på en ny måte både for nye og gamle lesere. Kolloen formidler de viktigste hendelsene under okkupasjonen på en spennende, livlig og dramatisk måte. Dette er en drivende god bok, og Kolloen formidler historie på en forrykende god måte, som gjør det nærmest umulig å legge boken fra seg. Jeg mener at denne boken bør være i samtlige av alle skolebiblioteker og leses av samtlige ungdom som vil lære mer om Norge under okkupasjonstiden. Spør du meg burde den også være pensum i læreplanen. Kolloen er en eksepsjonelt god forfatter som står bak mange detaljerte og omfattende utgivelser. Verket om Knut Hamsun som Kolloen har skrevet, er et av mine favoritt verk. Jeg tar av meg hatten og gleder meg allerede til neste bind.,

Forlaget om boken.

Boken åpner med at Heinrich Himmler kommer til Norge for å sørge for at Gestapo strammer grepet. Herfra følger vi tyske og norske nazisters skrekkregime, med splitt-og-hersk-strategier og nådeløs jakt på enhver som ikke underordner seg. Foreldre og lærere prøver å hindre at barna oppfostres som nazister. Andre grupper danner holdningsfront mot NS-styret. Samtidig trappes undergrunnskrigen mot tyskerne opp gjennom spionasje, våpensmugling og sabotasjeaksjoner. Men de fleste nordmenn har nok med å klare seg gjennom en stadig striere hverdag der familier splittes og frykten råder. Flere og flere tvinges inn i krevende valg.

Kolloen forteller om Quisling-regimet og eksilregjeringen. Vi blir kjent med motstandsfolk, NS-medlemmer og de som går i Gestapos tjeneste og blir angivere og infiltratører. Boken tar oss inn i torturrom og fengsler og inn i folks hverdagsliv. Og vi opplever hvordan nettet snøres tettere og tettere rundt de norske jødene.

"Lucias siste reise" av Vetle Lid Larssen (Strawberry Publishing):

Gjør deg klar til å trollbindes. For gjennom 671 tettsittende og kompakte sider tas leserne med på en fortryllende, spennende og attpåtil lærerik reise i tid. Da jeg leste at Vetle Lid Larssen skulle komme med ny historisk bok, ble jeg enormt glad. Jeg har nemlig lest alt av forfatteren og vet hvor dyktig formidler han er. I «Lucias siste reise» veksler forfatteren mellom spenning som i en kriminalroman og med flere elementer som en finner i skjønnlitterære romaner, og Larssen skuffer ikke. Denne romaner er en episk kulturhistorisk og en eventyrlig fortelling som ga meg som leser gåsehud langt nedover ryggen. Dette er en uforglemmelig tidsreise gjennom 1700 år med europeisk historie. Larssen viser tydelig at han har stålkontroll på historien, og fortellingen bærer preg av at forfatteren har gjort enormt mye research. Romanen er ganske god, men forfatteren skuffer gjennom sitt tunge språk. Kunne vært litt enklere formidlet spør du meg, for jeg måtte flere ganger søke opp ord på internett for å forstår store deler av handlingen. Ser en bortifra språket er dette en eksepsjonelt godt historie formidlet av en av våre fremste forfattere innen kvalitetslitteratur.

Forlaget om boken.

Sicilia, år 304 e. Kr:

En ung kvinne, Lucia, blir voldtatt og henrettet.

Men hvor blir Sankta Lucias jordiske levninger av? 

«Dommen" av Jørgen Jæger (Strawberry Publishing):

Jørgen Jæger er nå aktuell med bok 13 i serien om Ole Vik. Forfatteren holder koken enda og skuffer ikke. Dette er helstøpt spenning fra perm til perm. I tillegg til å ha et velfungerende plott, har Jæger troverdige miljøskildringer og et realistisk persongalleri. Det er ganske så fascinerende hvordan forfatteren gang på gang klarer å fornye seg. Hver bok skiller seg ut med sitt originale plott og er velskreven i hvert kapittel. Det er så og si ingen gjentakelser når det kommer til handlingen. Det er derfor Jørgen Jæger klarer å holde min interesse oppe og er en så sabla god forfatter. Jeg gleder meg allerede til neste og håper den kommer kjapt.

Forlaget om boken.

En lørdag i mai blir seks år gamle Alexander borte mens han er på tur med familien. Det blir satt i gang en storstilt leteaksjon, uten resultat.

En pedofil overgriper ble sett i turområdet like før gutten forsvant. Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er. Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe. Ole Vik og Cecilie Hopen arbeider mot en raskt tikkende klokke da en dom faller i lagmannsretten og snur opp ned på alt.

Ole Vik blir oppsøkt av en ukjent italiener som kommer med et uhyrlig krav. Hvis ikke Ole gir etter, vil Marte dø. Også for Ole holder tiden på å løpe ut.

"Grenseløs" av Jørn Lier Horst (Strawberry Publishing):

«Grenseløs» er en av Jørn Lier Horst dårligste kriminalromaner. Jeg ble skuffet over denne boken. Det er flere kjedelige øyeblikk og momenter i denne boken og den kunne blitt bedre hadde Horst gitt den litt mer tid. Denne bærer preg av at den er skrevet i full hast. William Wisting er enda i god form, og han er etterhvert det eneste som bærer serien. Derfor håper jeg at Jørn Lier Horst fornyer seg snart. For det begynner å bli ganske kjedelig med det samme opplegget i hver bok. Litt kjipt å skjønne slutten og opplegget når du har kommet halvveis i boken. For Horst er nå ganske lett å gjennomskue. Gleder meg til neste og håper den er bedre.

Forlaget om boken.

William Wisting blir kontaktet av lederen for en gruppe mennesker som har funnet hverandre på internett, og som i samarbeid forsøker å løse en forbrytelse: drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson. Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria og har oppgitt at hun er fra Norge. Hun meddeler at hun er i ferd med å nærme seg en mulig løsning, så blir det brått stille fra henne.

Motstrebende lar Wisting seg fascinere av den uortodokse etterforskningen, og han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak

der forbindelseslinjene er mange, men vage.

«Bly til Gull - Pistolmannen som kom inn i varmen» av Morten N. Daae og Arman Vestad (Skamløst forlag):

Jeg må først skryte av Skamløst forlag som gir ut så mye kvalitetslitteratur. Så over til deres siste utgivelse «Bly til Gull», for en fascinerende biografi dette er. Leserne blir kjent med Arman Vestad som var tungt kriminell, inntil han ble en av de mest respektere personene innen økonomi-Norge. Aldri har jeg lest en så skremmende, spennende og sjokkerende biografi som denne. Det er et nervepirrende møte med mannen som blant annet leverte våpenet til drapet på Orderud gård. Jeg er mektig imponert over forfatterne formidlingsevne og jeg bøyer meg i støvet. Det er fantastisk at Vestad åpnet seg og jeg er takknemlig for å få innblikk i Vestad liv. Jeg er mektig imponert over hvordan han gikk fra å være kriminell til å bli lovlydig. Dette er en bok folk kan lære av: at søken etter lettjente penger og at kriminalitet ikke svarer seg. Spør du meg bør dette bli pensum på alle ungdomsskoler og videregående skoler. Dette er en av de bedre biografiene jeg har lest på lenge. Respekt til Arman Vestad som åpnet seg såpass mye i denne boken. Tusen takk for leseopplevelsen.

Forlaget om boken.

Arman Vestad var superkriminell, rusmisbruker og leverte våpnene som ble brukt på Orderud gård. Nå er han en anerkjent økonomiekspert.

Som kriminell visste han kiloprisen på gull, men ikke hvordan man skulle være en god far. I «Bly til gull» deler Arman åpent og ærlig alt om røverhistoriene fra den ville tiden, og hvor lett det er å miste sitt moralske kompass når du leverer alt Norges finanselite ønsker seg. Han festet til han falt om, og mistet farsrollen, selvrespekten og friheten. Så ble han plukket opp fra rennesteinen av mennesker som så hvem han var bak den tøffe fasaden. Nå har han det tilsynelatende bra, men bekymrer seg for fremtiden til sine egne barn.

Publisert: