BIBLIOTEKET:

Det er ennå ikke klart verken om hvor mange som eksakt kommer eller når de første ukrainske flyktningene blir bosatt på Randaberg.,

Det som er sikkert er at det jobbes med innen flere ledd i kommunen. Det gjelder også på biblioteket.

— Ja, vi er godt i gang med å gjøre det vi kan. Det er forskjellige ting vi allerede har snakket om og som vi er i gang med å se mer nøye på. Det dreier seg blant annet om muligheten for å ta inn bøker på ukrainsk her hos oss, sier biblioteksjef Sebastian R. Jazdzewski til Randaberg24.

Det har allerede vært kontakt med Nasjonalbiblioteket rundt dette - og det er også mulig at det kan bli bevilget noen ekstre kroner til et slikt formål.

— Vi synes dette hadde vært et bra tiltak - og dette er også noe jeg har luftet i møter med andre bibliotek rundt i distriktet når vi har felles møter.

Han forteller også at det er snakket om flere andre ting som kan være aktuelt.

— Det er allerede opprettet kontakt med flere lag- og foreninger i kommunen om å kanskje få til ting sammen. Vi har historielaget, hagelaget, Kvinner møter kvinner, e-sport klubben Einherjar med flere. Der har du flere lag- og foreninger som gjør godt arbeid. Vi får se hva vi kan klare, men tanken er at vi skal gjøre vårt for at biblioteket skal kunne være en bra plass for dem, enten om de vil låne bøker, slappe av eller kanskje sitte ved en pc for å holde litt kontakt med andre fra hjemlandet som er andre steder enn Randaberg.

Så vet han også at mange i Ukraina har russisk som sitt førstespråk.

— Ja, det er jeg klar over. Første gang tenkte jeg at det var litt upassende, men for mange ukrainere så er det russisk språket de bruker. Da har vi også sett på muligheten for å ta inn russiske bøker man kan låne med seg. Men det kan også være mulig for dem å låne bøker som er både på engelsk og polsk. Det er blant de tingene vi ser på videre. Noe av poenget vårt er at biblioteket skal være et sted de kan komme og kjenne som et godt sted i hverdagen. Lydbøker er også en mulighet som vi kan ta.

Noen av de 44 flyktningene Ingvars Reiser hadde med fra Krakow i Polen har et ønske om å bosette seg på Randaberg. Foto: FOTO: Per Thime

Videre kan det også bli aktuelt med andre arrangementer, gjerne i samarbeid med andre.

— Det er jo ikke alt man trenger å kjenne språket til. Vi har blant annet bibliotekkjelleren. Det kan være alt fra dans, trylling, musikk eller andre ting. Vi har blant annet Ida Oldeiede som har arrangert sytreff her hos oss. Det er også noe som er aktuelt, for hun har allerede meldt at det er noe hun kan være med på i en slik sammenheng.

Biblioteket gjør dette for at de bryr seg. Jazdzewski er engasjert når han snakker om det de ønsker å få til.

— Før pandemien var det jo også språkcafé. Det er også noe vi kan tenke oss å ta opp igjen. Vi har allerede vært i kontakt med foreninger om dette. Det har vært nede, men dette kan være en fin tid å forsøke å få dette til igjen. Vi er kommet godt i gang med å forberede oss til litt av hvert.