FILM: – Dette gleder jeg meg veldig til sier Ingvild Lundbakk Denut (AP) initiativtaker til å få filmen satt opp her på Randaberg.

Filmen det er snakk om er «Ola - En helt vanlig uvanlig fyr». Kort fortalt er Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen i Vestfold. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette.

– Hvordan har det seg at filmen skal vises som bygdekino her på Randaberg?

– Jo det var en ide jeg fikk da jeg via jobben min i NTL (Norsk Tjenestemannslag) var på CRPD konferansen i Oslo i oktober 2022. På denne tiden var funksjonsevnekonvensjonen (CRPD) og mye mer kjent på Randaberg da vi hadde hatt sak om flytting av psykisk utviklingshemmede oppe til politisk behandling. Som alle vet var dette en svært vanskelig sak med mye mediedekning og vi fikk kritikk av Likestilling og diskrimineringsombudet etter tilsyn i saken.

Konferansen samlet mange som er opptatt av rettighetene, livssituasjonen og tjenestene for personer med utviklingshemminger. Til stede var myndighetene, forskere, kommuner, organisasjoner og selvfølgelig personer med utviklingshemninger.

– Jeg lærte utrolig mye om ulike sider ved konvensjonen og hva den betyr. Som lokalpolitiker var jeg spesielt interessert i hva de ulike foredragsholderne sa om grunnlaget for utforming av bolig og avlastning, retten til å velge hvor en vil bo og ikke minst dette med at hvis alle skal med så må denne deltakelsen være på ordentlig. Dette er jo viktige spørsmål for hvordan vi skal organisere disse tjenestene i vår kommune.

Ingvild Lundbakk Denut (AP). Foto: Arkivbilde

Konferansens siste innlegg var om dokumentarfilmen «Ola» som da nesten var ferdig.

– Jeg falt umiddelbart for de filmsnuttene vi fikk se. Ola er en unik mann som klarer å bruke stemmen sin- en mann som representerer en gruppe som så alt for ofte blir snakket for av andre. Jeg ble skikkelig giret av dette eksempelet på solidarisk sameksistens og tenkte at dette må vi få til å vise i Den Grønne Landsbyen.

Lundbakk Denut opprettet kontakt med filmregissør Ragnhild Nøst Bergem for å finne ut om det var mulig å få filmen som bygdekino til Randaberg. Det var det så absolutt.

– Mitt høyeste ønske for Randaberg er at vi skal være en raus og inkluderende landsby med plass til alle. Alle skal få lov til å leve gode liv i Den Grønne Landsbyen vår. For å få det til må vi jobbe med holdningene våre om hvordan vi får til inkludering for alle- helt på riktig. Jeg håper randabergbuen- går mann av huset for å se denne filmen. Det er en skikkelig hjertevarm film om likeverd og identitet, avslutter hun.

Datoen for filmvisning på kulturscenen er 21. november.

Filmen har fått strålende omtaler hos svært mange, hvor treningkast fem og seks er brukt flittig.

Foto: Skjermdump