Myriam H. Bjerkli er vinner av Sølvkniven 2023

Myriam H. Bjerkli er vinner av Sølvkniven 2023.
  • Redaksjonen
Publisert: Publisert:

KULTUR: — Myriam H. Bjerkli mottar den sjette Sølvkniven i rekken for sin «Grønnøyd monster» (Bonnier norske forlag), melder juryformann Simen Ingemundsen i en pressemelding.

I 2018 ble første Sølvkniv delt ut, den gikk til Lars Helle for hans «Ingenting å skamme seg over». Siden har fire forfattere mottatt prisen. Det er en glede for Ingemundsen å meddele at Myriam H. Bjerkli får den sjette Sølvkniven for sin «Grønnøyd monster».

Visste du at Bjerkli er den forfatteren som har vært nominert flest ganger, faktisk tre (3) ganger. Det beviser bare at ordtaket «Alle gode ting er tre» stemmer.

— Valget har ikke vært enkelt i og med at såpass mange dyktige krimforfattere har vært nominert, skriver Ingemundsen videre.

De som har knivet om Sølvkniven i år har vært; Ingrid Berglund for «Den svarte svanen» (Gyldendal forlag). Hanne Gellein for «Døden skal du lide» (Cappelen Damm). Myriam H. Bjerkli for «Grønnøyd monster» (Bonnier norsk forlag). Espen Skjerven for «Kleptokratiet» (Liv forlag) – og Jarle Sten Olsen, for «Svarte engler» (Liv forlag).

I «Grønnøyd monster» blandes fiksjon og virkelighet på en ypperlig måte. Her følger leserne flere personer parallelt. I noen tilfeller blir mange karakterer kaotisk, men ikke i dette tilfelle. Historier fra fortiden gjør det ikke ukjent for leserne når det blandes inn i det som skjer i nuet. Dette røsker i følelsene til jurymedlemmene. Bjerkli er en mester på å porsjonere riktig mengde informasjon til leseren, og en forblir ikke uberørt etter å ha lest. Det som kommer fram i starten av boken er overhode ikke nok til å avsløre ting, men mer enn nok til å pirre nysgjerrigheten til å lese videre. Bjerkli er kjent for å være innom samfunnsaktuelle temaer i sitt forfatterskap, og denne boka er intet unntak når hun tar opp blant annet barnevern og overgrep. Enkelte forfattere har et språk som bare gjør at en lar seg flyte med i historien. Bjerkli er definitivt med i denne kategorien, og hun har en fortellerstemme som er folkelig og unik. Ved å holde flere historier gående samtidig, holder hun drivet og spenningen oppe uten å måtte overdrive eller kompensere med masse blod og vold. Myriam H. Bjerkli er en verdig vinner, og med denne boken befester hun sin stilling som en av
Norges beste krimforfattere.

Trofeet er smidd av Smed T. Kristiansen, og skal forestille en blodpøl med en kniv plantet i sentrum. I juryen sitter festivalsjef Simen Ingemundsen, Henning Sviland, Hanne R. Utheim og Astrid Terese Risvold Skjeggerud.

Publisert: