HISTORIE: Et par og tredve hadde lagt turen til Randaberg folkebibliotek i ettermiddag for å høre Tom Hetland prate entusiastisk om historien til Russland og Ukraina.

I løpet av en snau time fortalte han om opp- og nedturer for begge land gjennom 1000 år. I tillegg delte han sine tanker over hva som har ført til krigen som pr. dags dato er inne i sin niende måned, med et grundig kildemateriale i bunnen.

— La oss starte med vikingtiden og Kiev Rus eller «Gardariket» som vikingene likte å kalle stedet. Både Russland og Ukraina ser på Kiev/Kyiv som deres hovedstad, bare at ingen av stedene eksisterte for 1000 år siden, åpnet Tom Hetland foredraget sitt med.

Foto: Simen Ingemundsen

Det var en belest og kunnskapsrik Hetland som fortalte om de begge landenes forhistorie og fram til nåtiden.

— På 1600-tallet var det mange jøder som flyttet til Ukraina. En annen gruppe som var en stor del av Ukraina var Kosakker. Begge folkegruppene ble viktig for landet.

Den tidligere sjefredaktøren i Stavanger Aftenblad sammenliknet Ukraina med Randaberg.

— Ukraina betyr landet på kanten, i dette tilfelle på grensen til Russland. Samme med Randaberg, som er en bygd på grensen til Stavanger.

Foto: Simen Ingemundsen

I 1654 gikk Russland og Ukraina i union med hverandre, den avtalen er et av argumentene Russland har for at Ukraina alltid har vært en viktig del av land deres. Russland har hele tiden undertrykket ukrainsk kultur og språk, og for Ukraina har deres selvstendighet vært en viktig del av historien.

— I 1919 blir Ukraina en del av den sovjetiske republikken. De definerte seg som eget landområde, uten selvstyre i praksis.

Hetland kom også i løpet av sitt foredrag inn på «sveltedøden» eller Holodomor (kostet 3–4 millioner menneskeliv) og Holocaust (kostet 1/6 del av ukrainerne). Han omtalte dette som to av Ukrainas største tragedier gjennom historien.

— I 1991, da Sovjetunionen hadde brutt sammen, stemte 90 prosent av folket på at Ukraina skulle bli selvstendig. Det ble starten på politisk ustabilitet og elendig økonomisk styring.

Foto: Simen Ingemundsen

Tre store historiske ting som Ukraina har opplevd er Budapest-avtalen i 1994 (sa fra seg atomvåpen), Oransjerevolusjonen i 2004 da Victor Janukovitsj sørget for et sterkere bånd til Russland og Maidan-revolusjonen i 2014 der målet var å svekke Russlands makt i Ukraina (dette svarte så Russland tilbake med å annektere Krim).

— Selv om Putin i dag ser på ukrainerne som nazister, og er i mot nasjonalismen blant ukrainerne, så kjemper de mot hverandre for å ikke knekke. For Putin ser på Ukraina som et lite land og en stor fare. Derfor er det ganske så viktig for Putin at Ukraina blir en del av den russiske imperiet-nasjonalismen, avslutter Hetland sitt foredrag med.