BØKER: Simen Ingemundsen er en ung mann med engasjement for mye. Noe av dette er bøker. Her er 12 anmeldelser fra bøker han har lest den siste tiden:,

1. "Kongen forteller" av Harald Stanghelle og Harald V (Terningkast 6) - Kagge forlag

Like mye faktabok om Norge, som biografi om vår kjære kongen. Et mer rørende, vakkert, ærligere og sterkere blikk på Norges historie, skal en lete lenge etter. Gjennom kongens refleksjoner om livet sitt, kommer vi tettere inn på vårt lands historie. Her forteller kong Harald V om både oppturer og nedturer, og det gjennom flere hundre sider. Det er en kunnskapsrik og praktfull bok proppet full av bilder. Sjelden leser jeg biografier som jeg sliter med å legge bort, ofte må dem tas i flere doser. Så dette er vell den flotteste biografien om kong Harald V jeg har lest.

2. "Olav V" av Tore Rem (Terningkast 5) - Cappelen Damm

Tore Rem folkens, står blant annet bak to binds biografien om Jens Bjørneboe og boken om Hamsuns besøk hos Hitler. Han er uten tvil en av mine klare favoritter når det kommer til biografi-forfattere. Nå er han igjen aktuell, denne gang med første bind i det omfattende og detaljerte verket om Kong Olav V. Her kommer vi tett på det norske kongehuset og Olav V liv, og siden den mye omtalte dokumentar-serien «Atlantic crossing» gå rulle på TV, er det lurt på fordype seg i Olav V liv, og da passer det perfekt at det er Tore Rem som har skrevet, for han er ganske dyktig. Den er full av bilder og tar for seg tiden fram til 1940. Et spektakulær, lyst og mørkt, samt spennende liv på godt og vondt. Jeg elsker biografier, og det er ikke noe som er mer fengende og spennende enn kongehusbiografier. Jeg gleder meg allerede til bind 2.

3. "Konge for sin tid" av Christian Borch (Terningkast 5) - Cappelen Damm

Blir mye Royal litteratur, men Christian Borchs biografi om Harald V kan en ikke la være å nevne. Dette er en sidevender av en biografi, som er lettlest og kort. Et portrett som forteller om regentens familieliv, hverdag og jobb. Borch forteller om kongens familie både før og nå i tiden, gjennom både oppturer og nedturer. Dette er hva jeg kaller fabelaktig lektyre, som virkelig er en fryd å lese. En sidevender av en biografi, som griper deg fra aller første setning. Den er på god Borch stil, skrevet med et snev av humor og toppet med alvor. Den kan virkelig anbefales.

4. "Kongens taler - Bind 2" av Bjørn Magnus Berge og Harald V (Terningkast 5) - Cappelen Damm

Jeg elsker taler, og er glad for Bjørn Magnus Berge har samlet alle kong Harald V sine nyttårstaler fra 1991 og til nå. De blir formidlet, med Norges historien som grunnmur. For hver tale reflekterer den tids situasjon i Norge. De fleste er grav alvorlig, men inneholder humoristiske elementer. For kongen vår er utrolig dyktig med å bruke humor som virkemiddel i sine taler, det er noe jeg liker med Harald V. Dette er bind 2, og anbefaler derfor bind 1 i samme slengen. Dette er en skattekiste med gullkort, servert mellom to permer. Absolutt en bok som bør anskaffet, og ja, her er det mye en selv kan bruke i sine taler. Bruk boken som inspirasjon, det vil virkelig øke din troverdighet som taler. Her er det med andre ord mye å lære.

5. "Lang tids reise" av Jan Mehlum (Terningkast 5) - Gyldendal forlag

Se bort ifra at den er ganske lik hans tidligere utgivelser, er den sabla god. Jan Mehlum er en bauta innen krimsjangeren og serverer gang på gang lettleste, nervepirrende, fengslende og spennende historier. Jan Mehlum er og blir, en av Norges dyktigste krimforfattere, og uten tvil en av mine store favoritter. Hver gang jeg åpner en Mehlum bok, vet jeg hva jeg får, og jeg sliter med å legge den fra meg. Den er såpass altoppslukende, at du ikke vil angre når du først har startet å lese.

6. "Bare en mor" av Roy Jacobsen (Terningkast 5) - Cappelen Damm

Wow, Roy Jacobsen overrasker igjen. Da jeg hørte han skulle komme med noe nytt i høst, kjente jeg på en grenseløs glede. For er det en som kan, og som hver gang serverer uforglemmelige historier. Så ute etter en fantastisk leseopplevelse, så sjekk ut Roy Jacobsen «Bare en mor». Den er fyll av litterære overraskende og rørende øyeblikk. I tillegg byr han på littegrann spenning, realistisk stemning og troverdige miljøbeskrivelser. Noe som Jacobsen skiller seg ut med, er å beskrive karakterene på en levende, forbilledlig og menneskelig måte. Roy er en bauta innen sjangeren, som vi bør være stolt over er norsk. Igjen, tusen takk for du skriver Roy, du kan underholde, det er det ingen tvil om.

7. "Jeg tar vare på deg" av Gunn Marit Nisja (Terningkast 5) - Cappelen Damm

Gunn Marit Nisja folkens, hun er en av mine desidert største favoritter når det kommer til skjønnlitteratur. Hun kan det hun skriver om, og lar være å prøve å ikke å imponere med noe hun ikke har snøring på. Sidene går lekent lett, teksten er lettlest og historien er en fryd å lese. Jeg storkoser meg alltid med litteratur fra Nisja, for hun har virkelig et talent som forfatter. Hennes karakterer er livlige og miljøet såpass troverdig, en kan se det for seg når en leser. Tar av meg hatten for Gunn Marit Nisja, håper hun kommer med ny rørende, sterk og skarp historie snart, for dette er noe hun kan.

8. "Hekser og fuglekikkere" av Magne Hovden (Terningkast 3) - Cappelen Damm

Denne var skuffende, virkelig! Hadde den ikke hatt så flytende og lett forståelig språk, hadde den fått et ganske så dårlig terningkast. Noen romaner kjeder livet av meg, denne gjorde det, og flere ganger vurderte jeg å legge den bort. Tor besøker den demente moren sin på sykehjemmet hver dag, der han fortvilet forsøker å bringe minnene hennes tilbake. Ragna ble gravid i ung alder og rakk aldri å finne ut hva hun ville med livet sitt. Hun blir dessuten mer og mer overbevist om at ektemannen Rune er mer glad i menn enn kvinner. Vel, du vil kanskje like den, men jeg slet med den, på flere punkt var den underholdende vell og merke, men så ble det brått slutt. Jeg har likt forfatterens tidligere bøker, men denne var annerledes, på en negativ måte, men du får bedømme selv.

9. "Nattverden" av Olle Thorvik (Terningkast 5) - Skamløst forlag

Olle Thorvik er en markant skikkelse innen utelivsbransjen i Oslo. Gjennom forfatterens skildringer av sitt elleville liv og beskrivelser av sin fartsfylte livsstil, tas leserne med på et eventyrlig liv full av festlige opplevelser og et underholdende hverdagsliv. Dette er en leseopplevelse du sent vil glemme, full av bilder som gir deg et enda større innblikk i syttitallets diskoteker, åttitallets jappetid og nittitallets technobølge. Dette er like mye et historisk dokument, som det er en festlig biografi. Skal du lese biografier i år, så er dette uten tvil en du skal bryne deg på. Den er lettlest, finurlig, humoristisk, helsprø og alvorlig, så det er lett å drømme seg bort i en tid da skam ikke var et ord, og da folk levde i ren lykkerus. Ja, jeg synes virkelig forfatteren har skrevet denne boken på en forbilledlig måte, med et snev av ironi og full av moralske elementer, du virkelig trenger å lære av, for å ikke begå feilene selv. For her åpner Olle Thorvik seg på en meget fengende måte, og ja den er full av overraskelser du kommer til å kose deg med når du leser. Det står stor prestisje av å skrive en slik lekker og spektakulær bok.

10. "Osloeventyr" av Christian Rene Wold & Co (Terningkast 5) - Skamløst forlag

Prisen for "Årets novellesamling" går til Skamløst forlag, Christian Rene Wold & Co for sin samling med tekster. Jeg har lest mange novellesamlinger, men ingen har gitt såpass mye mening som denne. Kult at alle historiene er lagt til hovedstaden, rått at såpass mange ulike skjebner har bidratt, enda råere er det at leserne her blir presentert for flere nye forfatterstemmer. Flere av historiene gikk såpass innpå meg som leser, at jeg kjente tårene trenge på. Det ligger mye arbeid bak disse eventyrene og jeg synes det er godt gjort å brette ut livet sitt, på en såpass kompakt måte. Selv om det er mange mørke historier, så var noen mer lysere enn andre. Dette er virkelig en leseopplevelse du ikke vil være foruten, et godt stykke debutant arbeid. Jeg synes Christian Rene Wold og Bård Nannestad har gjort en god jobb som redaktører, dette mestrer de, for her var det meste på stell. Siden det er så mange uforglemmelige leseopplevelser her, så tør jeg ikke å si min favoritt, men kanskje du finner din? Uansett står det respekt av prosjektet og forfatterspirenes bidrag. Du får også god samvittighet på kjøpet, for pengene går uavkortet til kriminalitetsforebyggende arbeid, tusen takk, jeg leser gjerne vol 3 om den kommer.

11. "Antatt skyldig" av Kjell Arvid Nilssen (Terningkast 6) - Liv forlag/ ved Forlagshuset i Vestfold

Dette er en av høstens soleklare favoritter. Ganske så marerittaktig og klaustrofobisk. En samtidskrim, full av hendelser som har grobunn i virkeligheten, men wow for en forfatter dette er, måtte han bare nå langt. Vell har han to utgivelser fra før av i ryggsekken, men ganske så ukjent, så håper denne vil gi han et større stempel som forfatter, og at han blir anerkjent, for det, det virkelig fortjener han. For dette er en svært så god bok, en fryd å lese og som gir frysninger langt nedover ryggen. Så kjøp denne kriminalromanen, for den kan virkelig anbefales.

12. «Hockeyuniverset» av Morten Mitsem (Terningkast 6) - M. Mitsem

,Vell, hockey er noe jeg ikke har vært interessert i før, helt til jeg leste «Norske ishockeystjerner». Siden har jeg begynt å interessere meg for sporten. Dette er en perfekt gavebok, en praktfull bok som virkelig kan anbefales. Den er full av bilder og interessant portretterer, virkelig en bok du bør skaffe deg. Jeg håper ikke dette blir forfatterens siste, men hva vet jeg, det er en stor sport, så kanskje mye å plukke fra. Jeg gleder meg hvert fall til neste bok.