Et av årets litterære høydepunkt

Jeg blir aldri skuffet av Lars Saabye Christensen

Tre nydelig fortellinger fra en av våre fremste skjønnlitterære forfattere.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSE: «Pikkoloens bagasje» er tre frydefulle, lettleste og gledelige fortellinger, noe av det beste Saabye har skrevet i kortformat.

Allerede fra de første sidene tenker du, nå har Saabye gjort det igjen, og jeg vil si denne er bedre enn «Stedsans» fra 2013, og et nytt mesterverk etter «Magnet». Saabye byr på karakterer du bare vil ha mer av, og et tre universer du lett kan leve deg inn i. Karakterene er som den vanlige nordmann, og Saabye tar oss på kornet og setter persongalleriet i «Pikkoloens bagasje» i et fint lys.

Forfatter viser tydelig sin stor selvtillit og trygghet, noe som gjør at en som leser føler den er godt gjennomarbeidet. Det er en sann glede å lese, men et stort savn når siste side er lest. Ta den i doser, for dette er litteratur som lett kan begeistre. Dette er hva jeg kaller et litterært høydepunkt, og kan fort stå igjen som en av årets tre beste. For Saabye kan sin penn, og svært få kan måle seg med hans finurlighet, for mer unike beskrivelser kan en ikke finne blant årets litterære utgivelser.

Jeg pleier å si at Saabye er livets forfatter, på grunn av hans livsvisdom og hans måte å gå inn i menneskesinnet. Han beskriver alt så lett forståelig, og en kan lett kjenne seg igjen. Han vil fortsatt være den forfatteren som gir meg glød når det trengs, for kjenner du på en indre sorg, er Saabye sin måte å skildre ting på såpass givende at det lett kan få humøret og livsgnisten tilbake.

Jeg gir Saabye terningkast 6 for denne og hadde gitt høyere om det var mulig.