Simen Ingemundsen er klar for å arrangere igjen. I november blir det krimfestival på Randaberg.||
,1. "Akkurat nå" av Simon Didriksen (Vormedal forlag) - Terningkast 5,,Jeg leser sjeldent diktbøker, mye på grunn av at jeg til tider synes det er dørgende kjedelig, men heldigvis finnes det unntak. Da jeg leste "Akkurat nå" ble jeg positivt overrasket. Dette er en meningsfull og tankevekkende bok jeg ikke angrer et sekund på at jeg tok fatt på. Jeg var skeptisk i utgangspunktet, men allerede fra første side ga den mersmak. Ikke bare er diktene lette å lese og poesien sterkt skrevet, boken inneholder også flott bilder som virkelig gjør dette til en uforglemmelig leseopplevelse og imponerende litterær prestasjon. Forfatter står både bak ord og bilder, noe som gjør meg mektig imponert. Denne boken ble til etter at Simon hadde overvunnet en mørk periode av sitt liv. Han begynte å formulere tanker og refleksjoner gjennom dikt som han la ut på sosiale medier. Responsen var overveldende, og det er lett å forstå. Denne boken vekker enormt mange følelser, for den kan få deg til å smile, få deg til å le, få deg til å gråte, få deg til å tenke og gjøre deg irritert. Den bør tas i doser, for flere dikt til dagen blir fort for mye. Skal du lese en diktbok i år, ja da bør denne vurderes.,

2. "Orderud" av Olav Næss og Øysten Milli (Kagge forlag) - Terningkast 5

Trippeldrapene på Orderud gård er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Spør du meg er det helt utrolig at det aldri før har blitt skrevet en samlet framstilling av saken. Boken "Orderud" vekker oppsikt, sjokkerer og engasjerer. Den gir deg som leser hakeslepp og du sitter målløs igjen etter den er ferdiglest. Du sitter neppe igjen som et spørsmålstegn etter å ha lest denne detaljerte og lærerike framstillingen. Her får en gjennom 390 tettskrevne sider innblikk i avhørene, løgnene, de nye sporene rundt saken. Jeg mener dette bør bli pensumbok innen jus og politihøyskolen, for den forteller både negative og positive vurderinger fra politiet, mislykka forsøk på å løse saken og vellykket handlinger underveis. Jeg håper denne vil bli lest av flest mulig, for blant alle sakprosabøker som utgis i høst, så bør denne være et av valgene. Forfatterne har lagt fram drapet på en meget imponerende måte, og det er ingen tvil om at det ligger mye tid i å skrive denne boken. Den er fengslende, vekker oppsikt og byr på nervepirrende beskrivelser.

3. "En middag i Roma" av Andreas Viestad (Kagge forlag) - Terningkast 5

Du blir garantert sulten av å lese denne boken, så enten ha mat i nærheten eller les etter å ha spist. For her får leserne Roma og verdenshistorien servert på en delikat og altoppslukende måte. Dette er ingen tung leseopplevelse, slik ofte andre fremstillinger av verdenshistorien er. Den er velsmakende, finurlig og svært så enkelt fremstilt, hadde mat vært like enkelt å lage som denne boken er å forstå, ja da hadde alle vært mesterkokker. Gjennom et måltid i Roma tar Andreas Viestad oss med på en kulinarisk reise i historien. Det handler om hvordan en liten innlandsby ble verdens største imperium, om smaken av grillet kjøtt som gjorde oss til mennesker, om den milde rusen fra en halv flaske vin, den søtsure smaken av mafia og slaveri og jakten på den opprinnelige pasta carbonara. Dette er en tankevekkende og underholdende smak på det som har vært med på å forme historien. Dette er virkelig en mer morsom måte å se verdenshistorien på. Jeg synes flere tunge tema bør formidles gjennom mat, tenk hvor enklere det hadde vært å lære da.

4. "Kodemysteriet" av Hanne Kristin Rohde (Kagge forlag) - Terningkast 6

I fem bøker av "Blålys"-serien har vi fulgt Astrid og hennes liv. "Kodemysteriet" er uten tvil den beste ungdomsboken fra Hanne Kristin Rohde. For hver bok i serien har forfatteren vist stor fremgang, både på språk og i handling. Den er fengende allerede fra første setning og inneholder ustoppelig spenning. Jeg sliter alltid å legge bøker fra Rohde bort, som oftest slukes dem i et eller to jafs, og da sitter jeg igjen angrende for at jeg leste dem så fort. Det er mange som prøver seg på denne sjangeren, men Rohde utmerker seg ekstra i "kappløpet" for å skrive beste undomskrim. Jørn Lier Horst hadde sin "Clue"-serie, men etter å ha lest siste bok i "Blålys", konstaterer jeg at denne er flere hakk bedre. Ingen skriver bedre ungdomsbøker enn Hanne Kristin Rohde per dags dato, ferdig snakke, dette er en fremragende forfatter. Hun byr alltid på spreke kriminalmysterier som utløser frysninger, og det er ingen tvil om at Hanne Kristin Rohde har brukt all sin erfaring og kunnskap fra mange år som etterforsker i politiet. Enda ikke lest serien, da har du mye kjekt i vente.

5. "Den tredje engelen" av Gert Nygårdshaug (Cappelen Damm) - Terningkast 5

Ny Fredric Drum og Skarphedin Olsen krim slår aldri feil. Det er lenge siden vi har vært med Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen og Fredric Drum, og det er et etterlengtet gjensyn. Gert Nygårdshaug skriver klassisk krimbøker hvor mysteriene har røtter i historien. Igjen viser forfatteren at han er blant våre dyktigste krimforfattere. Forfatteren er like gåtefull og gir deg frysninger langt nedover ryggen. Det er en velskreven sidevender med elegant språk. Mysteriet pirrer deg og er uforglemmelig, den er altoppslukende og svært så helstøpt skrevet. Jeg har stor sans for Fredric Drum og håper det snart kommer ny. Gjennom underholdende plott, virkelighetsnære karakterer og et miljø så realistisk, setter han stemning slik bare Gert Nygårdshaug kan. Dette er en leseopplevelse helt utenom det vanlige, en sidevender med grenseløs spenning. Dette er virkelig en krim du bør lese.

6. "Håndverkeren" av Sharon Bolton (Cappelen Damm) - Terningkast 5

Lenkende, fengslende og nervepirrende krim som slukes i et jafs. Den bytter mellom 1999 og 1969, og tidsperiodene er skrevet så godt at en nærmest kan føle tilstedeværelse. Den er klaustrofobisk og meget så elegant. "Håndverkeren" er et håndverk som en sjelden har lest maken til. Sharon Bolton har imponert nok en gang, og du bør lese, du vil ikke angre et sekund. "Håndverkeren" er krim som får nakkehårene til å reise seg selv hos den mest hardbarka krimleser.

7. "Hemmelig begravet" av Viveca Sten (Cappelen Damm) - Terningkast 5

Svensk krim på sitt beste. En fornøyelig reise tilbake til Sandhamn. "Hemmelig begravet" er en sjelden god perle av en krim. Ikke for brutal, heller ikke for rolig. Den er rett og slett perfekt. Alt klaffer i denne fulltrefferen av en krim. "Hemmelig begravet" bør nytes, for den er såpass godt skrevet at du må lete lenge for å finne svensk krim av samme kaliber innen den form for krim.

8. "Bikkjevakt" av Martin Sellevold (Gyldendal) - Terningkast 3

Skuffende roman, det eneste som gjorde den god var språket og karakterene. En røverroman med sjøsprøyt og seilbåtaction som er langtekkelig og svært så uoversiktlig, der handlingen henger igjen som superlim. Hadde den vært mer oversiktlig, ja, da hadde det vært lettere å lese, når jeg leste var jeg nødt til å gå fram og tilbake. Jeg fikk nok etter noen få kapitler, og jeg slet med å fullføre. Vel nå sant skal sies, så er dette en debutant, og språket er ganske så bra. Så ja, jeg skal gi denne forfatteren en ny sjanse, men da må den være bedre. Det trengs ikke mye for å gjøre historien mer helhetlig og oversiktlig. For den er ikke elendig, men den fenget ikke meg, for her var det mye som ikke henger sammen. Ganske så trist, for omslaget så forførende ut, men jeg skal lese mer fra forfatteren og gleder meg til neste, for jeg vet Martin har potensiale som en dyktig forfatter.

9. "Kohts bok" av Joachim Førsund (Gyldendal) - Terningkast 6

Alvorlig, tankevekkende og tårevåt leseopplevelse, fortalt med glimt i øyet. En aha-opplevelse og wow-historie som både sjokkerer, engasjerer og overrasker. Dette er historien om hvordan en kan få håp i livet. Her kommer vi tett på Christine Koht, og det er en ganske lettlest bok, fylt av store og små inntrykk du lett kan kjenne tårene trenge seg på. Boken er skrevet av dyktige Joachim Førsund som behandler historien til Koht på en respektfull, lett forståelig, sympatisk og elegant måte. Skal du lese en biografi i år, ja da skal det være denne. Koht forteller; «Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle fortelle om alt sammen. Mye av det jeg skal fortelle er flaut, jeg har skammet meg noe helt forferdelig. Og noe er hemmeligheter.» Det står respekt av Kohts åpenhet, for det er ganske så detaljert formidlet, her er det ikke spart på noe. Jeg har alltid likt Koht, og jeg var ikke klar over at hun har slitt med så mye. Etter å ha lest denne boken, liker jeg henne bedre, mye bedre faktisk. For det å tørre å være så ærlig, det står det stor respekt av, prøv selv, du kommer aldri til å lette på sløret så mye som Koht gjør. Ja, jeg er mektig imponert, denne skal jeg lese igjen, for den er like mye en lærebok til ungdom, som ren underholdning for oss voksne. De som er i ferd med å havne på kjøret, de som lir under kreft og de som sliter med eget selvbilde, ja de bør lese denne. Jeg vil ta det så langt, å si at denne bør bli pensum på skolene rundt om i landet. Alle har godt av å lære av Koht.

10. "Meg" av Elton John (Gyldendal) - Terningkast 5

Et morsomt, rørende og gripende portrett av musikkikonet Elton John. Han overrasker leserne med en fortelling, som gjør store inntrykk. Han er åpen om feil begått i livet og forteller om bragder han er stolt over. Det er en uforglemmelig reise som er vanskelig å tro, du både trekker på smilebåndet og blir sjokkert til tider. Det er lett og river seg i håret når en leser Elton Johns refleksjoner av livet. Dette er litt av en historie, som du virkelig ikke kan gå glipp av. Den er underholdende fra første til siste side, og 366 lettleste sider, danner et inntrykk som gjør det lett å skjønne hvordan han fikk den suksessen han fikk. Den er proppet full med bilder og oversiktlig fra første til siste side. Så du bør virkelig skaffe deg denne, du kommer virkelig til å få større sans for Elton John etter å ha lest boken.

11. "Hevnen er søt AS" av Jonas Jonasson (Vigmostad & Bjørke) - Terningkast 5

Jeg har lest absolutt alt av Jonas Jonasson, og selv om "Hundreåring"-bøkene fikk meg til å smile, så har jeg skreket og gaulet av latter når jeg har lest "Hevnen er søt AS". Det er ingen tvil om at dette er en leseopplevelse av de sjeldne. Det er vanskelig å ikke like Jonassons elleville univers, som til tider er helskrudd, grenseløst og stemningsfull. Historien er krydret med lettbeint humor, som du må ha ett steinansikt for å ikke le av. Det er ikke det at historien er så imponerende, men det er alle de kunstneriske frihetene Jonas har gjort, som inneholder såpass mange morsomme øyeblikk, at det i seg selv gjør dette til en fornøyelig leseopplevelse. Alle med humoristisk sans vil le av denne boken, smiler du ikke av denne, ja da bør du dra til legen, for det er vanskelig å la være å le. Du må være ganske tørr, for å ikke like Jonassons historie. Så ikke lest deg gjennom hans tidligere verk, begynn på denne, og les deg nedover heller. Det er mye bedre å gjøre det slik.

12. "Tusenårsriket" av Tonny Gulløv (Vigmostad & Bjørke) - Terningkast 6

Glem alle romaner der handlingen er lagt til vikingtiden, "Tusenårsriket" danker ut alle. Selv om den er på godt over 500 sider, er hver en side leseverdig og lettlest. Jan Guillou, Bernard Cornwell og Ken Follet har gjort det, til og med en TV-serien om Vikinger har vi fått, men ingen slår Tonny Gulløv, dette er mesterlig skrevet og en historie som oser av troverdighet. Flere vikingromaner har jeg tvunget meg gjennom, men denne gikk lekende lett. Et godt språk og forståelig setninger, gjør dette til en svært så fengslende historier, du må fullføre i et jafs (Tro meg!). Den er fengslende og underholdende fra første til siste side. Du vil ikke angre på å lese denne boken.