LITTERATUR:

Den siste uken har jeg lest to biografier fra influencer-Norge og to utenlandsk kriminalromaner. Alle fire er på hver sin måte verd å lese.,

«Jeg angrer ikke på at jeg elsket deg» av Victoria Skau (Kagge forlag):

Biografier fra influencere er som regel kjedelige saker, men da jeg begynte å lese YouTube-stjerne Victoria Skau sin bok om kjærlighetssorg ble jeg positivt overrasket. Her serveres kvalitet fra første side, i en leseopplevelse hvor språket flyter lett og innholdet formidles på en interessant måte. Som regel gir jeg meg etter et par kapitler, men her fløy sidene bokstavligtalt.

Jeg angrer ikke et sekund på at jeg leste boken til Victoria Skau. Den er ærlig, åpen, sår, sterk, rørende og gripende. Skau tar oss med gjennom et kjærlighetssorg, som hun bruke et helt år på å bearbeide.

Dette er en biografi med mening, ikke en bok om hvordan ta silikon i brystene, hvordan sminke seg fin eller hvordan være et forbilde uten å være et. Innimellom alt alvoret byr Skau likevel på varm humor, og serverer oss lysglimt som perler på en snor.

Tusen takk Victoria for du har skrevet denne boken. Du har gjort en fabelaktig jobb, med å leverer en bok full av refleksjoner rundt den vanskelige tiden du opplevde.

Denne boken er proppfull av lærdom, og spør du meg bør den kjøpes inn til alle skolebiblioteker, for alle har godt av å lære å håndtere en kjærlighetssorg. Tusen takk Skau for du har skrevet en abc om hvordan håndtere kjærlighetssorg, som passer like mye for de voksne som for ungdommen.

I tillegg til å bli med på Skau’s reise gjennom den vanskelige tiden, så bidrar psykolog Maria Østhassel, kjent fra @psyktdeg på Instagram og Tiktok, med kloke råd og refleksjoner til alle andre som sliter.

,Så skal du velge en biografi skrevet av en influencer i år, ja da bør du velge denne.,

,Så skal du velge en biografi skrevet av en influencer i år, ja da bør du velge denne.,

«Langsom ild» av Paula Hawkins (Cappelen Damm):

Endelig er forfatteren bak den kritikerroste «Piken på toget» tilbake. Jeg husker godt da jeg leste hennes første psykologiske thriller, og tenkte med meg selv, her har vi med årets thriller å gjøre.

Så 6 år etter kom «Langsom ild» som uten tvil er flere hakk bedre når det kommer til plottet, karakterene, miljøet og språket.

Så legg vekk boken du leser akkurat nå, for det er «Langsom ild» du skal lese, kanskje det blir min favoritt blant utenlandske thrillere dette året, det gjenstår å se.

Jeg liker den originale handlingen, og synes det er stilig at forfatteren går grundigere i dybden av diverse elementer i plottet.

Med denne boken har Paula Hawkins vist at hun kan, og har skaffet seg en unik posisjon i britisk krimlitteratur. For en mer unik og finurlig leseopplevelse skal en lete lenge etter innen en slik sjanger.

,Gjør deg med andre ord klar til en nervepirrende historie full av uventede vendepunkter som gir deg frysninger langt nedover ryggen. Jeg gleder meg allerede til neste nervepirrende leseopplevelse fra Hawkins.,

«Lekene» av Bo Svernström (Cappelen Damm): 

,«Lekene» er fenomenal krim fra Sverige. Den er rystende, skremmende og sjokkerende på en og samme tid. En virkelighetsnær leseopplevelse, du sent vil glemme.,

Jeg husker jeg storkoste meg med Bo Svernströms debut, og synes «Lekene» er vell så bra den, faktisk noe bedre spør du meg.

Forfatteren byr på litterære øyeblikk som er umulig å glemme. Jeg kan neste garantere at du ikke har lest noe så bra før. For liker du svensk krim, ja da er dette forfatteren du bør sjekke ut. Han skriver levende og leverer historier som får selv den harde leseren til å skjelve av spenningen.

,Bo har gjort en fabelaktig jobb når han her formet denne historien og jeg håper det kommer mer fra denne forfatteren i nær framtid.,

«Innsatt nummer 19/227» av Isabelle Eriksen (Kagge forlag):

Hvordan er det egentlig å sone en straff for vold i kvinnefengsel? Hvordan er det egentlig på innsiden?

Spørsmålene ovenfor er selve rammene for Isabelle Eriksens debut som forfatter, og alt er selvopplevd. Men et slikt innsalg, ja da burde det være mer interessant enn dette. Jeg hadde håpet på mer spenning, enn hva Isabelle Eriksen har prestert å lire av seg. Jeg rett og slett kjedet meg da jeg leste denne boken.

,Så spør du sikker hvorfor jeg gir terningkast 4, det er på grunn av hennes åpenhet og ærlig formidling av en vanskelig tid som kriminell. I tillegg er språket presentabelt, det er ikke all verden, men det duger. Så den kan anbefales, men de som er ute etter krim, kan bare droppe den først som sist. ,

Fakta om Isabelle Eriksen:

,Hun har litt av en merittliste: Deltatt på Paradis hotell, har sin egen YouTube-kanal, 129 000 følgere på Instagram, lever et glamorøst influenserliv, og driver podkasten Realitypodden.