BOKANMELDELSE: Rikdom i hvert eneste ord, et mirakel av en roman, en mektig blandvender, skrevet med den største innlevelse, slik han alltid gjør denne svensken.

En god roman forlenger livet, det gjør denne som er tidvis bedre enn hans forrige «Koke Bjørn».

«Stein i silke» av Mikael Niemi er storslagen, og tar det meste på kornet, med en inderlig varme. Det er en murstein av en roman på 500 sider, og så til de grader energisk og varmt skrevet.

Her er det arbeiderbevegelsen pakket tykt inn i den politiske streikehistorien, og det gjør vondt å lese hvilken kamp som er kjempet. Her blir vi kjent med karakterer som står på barrikadene.

En mer sympatisk forfatter i måten han skriver på skal en lete lenge etter. Som alltid holder Niemi et skyhøyt nivå ikke lest maken til.

Vi trenger slike bøker, som en kan se lyset i tunnelen på jo lengre en kommer i handlingen. Boken er steinbra på absolutt alle punkter, og er en god kandidat til å høste priser på kryss og tvers av Sveriges landegrense og utenfor, det mener nå i hvert fall jeg.

Jeg synes det er fascinerende hvor nært han tar leserne til seksualiteten, maten, naturen og andre sanselige opplevelser. Det er vanskelig å ikke la seg begeistre, og jeg ble fra kapittel en ganske så trollbundet. For en historiker som meg er det bare å ta av seg hatten. Til tider lærer en mer enn en blir underholdt.

«Stein i silke» fortjener terningkast 6. En av de beste politiske romanene jeg har lest dette tiåret, ferdig snakka.