NASJONALDAG: Du har sikker lagt merke til det samiske flagget på flaggstanga til kommunen i dag, grunnen er at dagen i dag er Samenes nasjonaldag. Undertegnede har funnet frem tre bøker i anledning dagen du bare må lese, og vi i Randaberg24 gratulerer alle samer.

Regjeringen skriver at det i dag er 30 år siden samefolkets dag ble feiret for første gang. Stadig flere kommuner, organisasjoner og privatpersoner tar del i feiringen av vår samiske kultur. Undertegnede i Randaberg24 har valgt å anmelde tre bøker som vårt bidrag til dagen.

Foto: Cappelen Damm

TERNINGKAST 5: Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svendsen har med «Derfor må du vite at jeg er same» skrevet en innsiktsfull og uforglemmelig leseropplevelse. Den er personlig skrevet med et ganske så engasjerende blikk på samtidens situasjon for samene. Boken viser en sterk kvinne, som er stolt over sitt folk.

Den er tidvis vond, for den tar for seg hvordan samene utsettes for rasisme, i tillegg er det ganske så sjokkerende å lese om kvinnekamp og urfolksrettigheter. Jeg mener at dette er en bok som bør være pensum, for ingen har skrevet en slik ærlig bok om samenes situasjon i dag, de fleste bøker som omhandler samer er historisk vinklet.

«Derfor må du vite at jeg er same» er skrevet på en er kraftfull og ganske så skrikende, og fanger lett oppmerksomheten til leseren. Den er like mye personlig, som upersonlig, og av alle biografier lest de siste årene, er dette den som har sparket mest i fra seg, som du får mest for pengene og som har gitt det største inntrykket. Så les denne folkens, dere vil ikke angre.

Foto: Pax forlag

TERNINGKAST 6: «Herrene sendte oss hit» tar for seg ting av den samiske historien som for meg var ukjent. Dette er en skamplett for dem det gjelder, for tvangsflyttingen av samene var ganske så ille, det viser i hvert fall denne boken.

Det er vanskelig å forestille seg, og du sitter bare å river deg i håret og tørker på tårer når du leser denne beretningen.

Dette er en bok som viser at selv et unnskyld ikke er nok, den er gripende og vond. En får på en måte være med til bunns i den grusomme behandlingen samene ble utsatt for, og opp til overflaten hvor en blir kjent med hvordan samenes liv ble etter det. Dette er mørkt og dystert, og det ligger banebrytende kildemateriale bak. Når det er sagt kan en ikke forandre på fortiden, en kan heller lære av ens feil.

Boken «Herrene sendte oss hit» er en bok som bør være i de aller fleste skolebibliotek, for dette er historie like ille å glemme som annen verdenskrig, dette var en slags krig mellom samer og de som behandlet dem biringt.

Foto: Aschehoug forlag

Terningkast 5: Følelsesladd krim/roman, som får deg til å tenke. Det er like mye noe å lære av, som en velskreven godbit. Her er kampen mellom «yin og yang», god og vondt. Her får taushetskultur kjøtt på beina, for dette er mer eller mindre ukjent for folk flest.

Ann-Helén Laestadius er en frisk stemme når det kommer til problematikken, og skaper sinne og glede hos leserne. Det er en slags krim, i og med at det er et snikdrap på samisk rein, samtidig som det på en måte kamuflerer måten samene er behandlet på.

Det gir et ganske så omfattende innsyn og bidrar til forståelse for de som ikke klarer faktabøker, hun gir på en måte en historie til dem som ikke klarer å pløye seg gjennom en tung fakta/fagbok.

Uansett dette er en verdifull leseropplevelse flere bør få øynene opp for, et skrik om rettferdighet som berører deg som leser langt inn i hjerteroten.