LITTERATUR: Nylig kunne en på NRK lese at barnebøker for skeive familier er mangelvare. Professor i nordisk litteratur ved Universitet i Bergen, Eirik Vassenden, mener at mangfold kan være spesielt viktig i barnelitteraturen.

Biblioteksjef Sebastian Jazdzewski er enig i både Vassenden, og litteraturviter Vera Danielsen Lindbach som brenner for en mer mangfoldig barnelitteratur og mener representasjon i barnebøker kan bidra til å bryte ned fordommer.

— Det burde finnes flere fortellinger om barn som vokser opp i såkalte regnbuefamilier. Kan man ikke gjenkjenne seg i det litterære stoffet, kan man nok føle seg litt på siden, sier Sebastian Jazdzewski.

Simon og Homo Sapiens-agendaen er en av de mest populære titlene på Randaberg folkebibliotek. Foto: Kagge forlag

Han tror det ville vært en fordel om antallet barnebøker av denne typen var litt høyere.

— At det finnes så få bøker om skeive familier, overrasker meg derimot ikke. Jeg er ikke ekspert på seksuelle minoriteters rettigheter, men jeg føler at det er de siste, ja, to tiårene, kanskje, at man har diskutert det mer i det offentlige rom (i debatter på tv, arrangementer, avisinnlegg og liknende). Siden det var et tema man ikke snakket så mye om før, må det kanskje ha vært vanskeligere å komme med litterære fortellinger om det. Særlig når det gjelder fortellinger om barn av likekjønnede foreldre.

Selv om biblioteket ikke har bøker for de barna som vokser opp med likekjønnede foreldre i Randaberg, har biblioteket litteratur for ulike målgrupper som tar opp seksuelt mangfold og skeive forhold.

— Uttrykksformene her kan også variere. Vi har sakprosalitteratur som handler om dette, vi har skjønnlitterære fortellinger, noen billedbøker og tegneserier, avslutter Jazdzewski og legger ved det utvalget av bøker biblioteket har.

Dette er listen over bøker om homofili som er tilgjengelig på Randaberg folkebibliotek.