De nominerte til den femte Sølvkniven er klar

|||
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

KULTUR:

For femte år på rad deles Sølvkniven ut til fjorårets beste kriminalroman. Tidligere har det kun vært tre nominerte, men nå har jury komitéen økt antallet til fem nominasjoner. Tidenes første vinner var Lars Helle, siden har den gått til Kurt Aust/Kin Wessel, Agnes Lovise Matre og Frode Eie Larsen.,

Årets nominerte er Ruth Lillegraven «Av mitt blod», Ørjan N. Karlsson «Rød stjerne», Anne Holt «Det ellevte manus», Erling Greftegreff «Rovdyr» og Myriam H. Bjerkeli «Engelens fall». Sistnevnte er den eneste som er nominert til prisen tidligere, da med "Stella Polaris" i 2019.

Foto: Privat.

I juryen sitter bokbloggerne Henning Sviland, Kjell Magne Gjøsæther og Astrid Terese Risvold Skjeggerud, samt festivalsjef for «Blodig alvor i landsbyen», innstifter av «Sølvkniven» og juryleder for prisen Simen Ingemundsen.

— Det er en stor ære å offentliggjøre årets nominerte. I fjor ble det gitt ut så uendelig mange gode norske krimbøker, så det har ikke vært en enkel jobb å velge ut årets nominasjoner, sier Simen Ingemundsen i en pressemelding.

Trofeet er smidd av den lokale smeden Smed T. Kristiansen, som også har tatt på seg oppdraget å smi Gullkniven, der vinneren vil bli lansert nærmere våren.

Forfatterne har følgende å si om nominasjonen.

— Det er skikkelig stats å bli nominert til Sølvkniven, og spesielt morsomt if.m 5-års jubileet for prisen. På kort tid har prisen rukket å etablere seg og det er imponerende, sier Ørjan N. Karlsson.

Anne Holt synes det er fint å bli nominert til prisen.

— Jeg har lest og latt meg imponere over bøkene til alle de andre nominerte, og er smigret og glad over at "Engelens fall" er nominert i så godt selskap, sier Myriam H. Bjerkeli.

Ruth Lillegraven synes det er veldig hyggelig å være nominert til Sølvkniven for sin andre krimbok.

— Det er en stor ære. Jeg er en forfatter som stort sett unngår oppmerksomhet. Er ikke den flinkeste til å oppsøke den heller, men jeg setter stor pris på denne nominasjonen. Det betyr at bøkene mine blir lest, og likt, og det tror jeg er noe alle forfattere ønsker seg, sier Erling Greftegreff.

Tidligere vinnere

ÅrstallForfatterUtgivelseForlag
2018Lars HelleIngenting å skamme seg overWigestrand forlag
2019Kurt Aust/Kin WesselUdyrAschehoug forlag
2020Agnes Lovise MatreIskaldGyldendal forlag
2021Frode Eie LarsenSå ble det kaldtLiv forlag
Publisert: