KULTUR:

— Velkommen til bokprat her på biblioteksloftet. Jeg har plukket ut 15 bøker som har betydd noe for meg gjennom mine 15 år som bibliotekar. Litteratur som har brent seg fast, åpnet Tale Østrem sin bokprat med.,

Dette er bøkene Tale Østrem tok for seg i sin bokprat. Foto: FOTO: Randaberg folkebibliotek. 

Datoen var ikke tilfeldig, 15. februar symboliserte de 15 årene Østrem har jobbet som barne- og ungdomsbibliotekar. Bokpraten som biblioteksjef Sebastian Jazdzewski betegnet som vemodig, er nemlig Tale Østrem siste bokprat for voksne. Om litt går hun nemlig ut i en to års permisjon. Bibliotekaren vet enda ikke hva hun skal begi seg utpå, men planen er å studere.

— Nå skal vi fram til litteratur jeg aldri leser. Nemlig dystopi, for det klarer jeg ikke. Det blir fort alt for mørkt. Ungdomsboken «Høsten» av Jan Henrik Nilsen derimot, er den eneste jeg kommer til å anbefale i denne sjangere, for den er litt lysere. Jeg håper Nilsen kommer med noe nytt snart, sier Tale Østrem.

Dette er noen av bøkene Tale Østrem anbefalte under sin bokprat. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

I løpet av en time tipset hun om barnebøker, ungdomsbøker, feelgood-romaner, romantisk-litteratur, sakprosa, kriminalromaner og romaner. Alt fra Phillip Pullman til Stieg Larsson. Det ble høytlesning og mot slutten av bokpraten fikk de 15 publikummerne mulighet til å stille spørsmål.