Det er en første gang for alt

Et titalls Randabergbuere hadde tatt turen til bibliotekskjelleren da Simon Stranger gjestet bygdas folkebibliotek

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Bokprat: Jaarvik i dialog med Stranger.|||Høytlesning: Simon Stranger leste høyt fra boken sin foran publikum. |Signering: Etter bokpraten var det flere som sikret seg bok.

KULTUR: 

Simon Stranger har vært i Randaberg to ganger tidligere, og har siden sist blitt en av de mest attraktive forfatterne i Norge. I 2006 mottok han Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris, for

Gjengangeren,

og i 2018 ble han tildelt Bokhandlerprisen, for

Leksikon om lys og mørke

.,

— Det er fantastisk å være tilbake i Randaberg for å fortelle om den nye boken min, åpnet Simon Stranger fra scenen.

Forlaget om boken.

Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt - blant annet mot norske soldater.

,I høst er han aktuell med «304 dager», som har mottatt en rekke gode omtaler fra pressen. Det var Stranger sin siste utgivelse og

Leksikon om lys og mørke

som var utgangspunktet for den avtroppende kultursjef Jaarvik sitt bokbad av Stranger.,

Simon Stranger leste høyt fra boken sin foran publikum.

— Den er skrevet i 304 korte fragmenter eller kapitler, og det er like mange dager handlingen utspiller seg på. Det er basert på en sann historie og har vært ganske sterkt å skrive, fortalte Stranger.

Anders Jaarvik som ikke har bokbadet før, stortrivdes i dialog med Simon Stranger. Gjennom en time bød forfatteren både på alvor og humor. Jaarvik hadde forberedt flere interessante spørsmål til praten, og valgt ut flere steder i boken der Stranger kunne lese.

— I går ble bøkene mine solgt til det 28 landet, og nå kan jeg leve fullt og helt av å skrive og dra rundt å fortelle om forfatterskapet mitt, sa Stranger og la til.

— Jeg har alltid likt å skrive, og begynte i ung alder å skrive. Første historie skrev jeg i 1984 som åtte år gammel. Skulle gjerne dratt tilbake til den unge Stranger å fortalt om hva som ventet han, men tror ikke han hadde trodd meg.

Det var et engasjert publikum som satt konsentrert å lyttet til dialogen mellom den anerkjente forfatteren og bygdas kultursjef. Noen av dem som hadde møtt opp for å høre bokbadet med Stranger, satt også å noterte aktivt underveis.

Etter bokpraten var det flere som sikret seg bok.

— Det har vært sterkt å skrive om Afghanistanveteranen Nicholas, og fantastisk at jeg har hjulpet veteranen ut av post traumatisk syndrom. Det er noe av det sterkeste med det å være forfatter, avsluttet Stranger fra scenen.

Simon Stranger leste fra flere fragmenter i boken, og mot slutten av arrangementet fikk de nysgjerrige tilskuerne stille spørsmål. Det var flere som stoppet opp for å prate med Stranger, samt å sikret seg signert bok før de forlot bibliotekskjelleren.