VAFFELDAGEN:

Jeg har en mormor og morfar, som jeg er oppriktig glad i. Hver gang de inviterer til søndagskaffe setter mormor nye rekorder i antall stekte vaffeljern. Tror dama har slitt ut noen jern i løpet av sitt liv. Ingenting er bedre enn vaffellukt på en søndag.,

Du har sikkert noen i nær familie som steker vafler til den store gullmedaljen? Dette innlegget er like mye en hyllest til dem, som til selve dagen, "Den store vaffeldagen".

Visste du at sjømannskirken i København sine vafler ble kåret til verdens beste vafler i 2008.

Kåret for sine vafler de siste 10 årene
2012 - København,2013 - New York,2014 - Berlin,2015 - Belgia,2016 - Singapore,2017 - Gran Canaria,2018 - Gran Canaria,2019 - Gran Canaria,2020 - Albir,2021 - Gran Canaria

Vafler kommer i flere ulike former, derav hjerteformen er min personlige favoritt. Når vi snakker om former, husker du Moods of Norway? De prøvde seg på traktorvafler, det ble godkjent av mormor, men måtte tilbakekalle 7.000 traktorjern etter produksjonsfeil. Barna fra tidlig alder lærer om vafler i barne-TV, som blant annet Asgeir og Vaskebjørnen som avsluttet hver sendingen med vafler. Vi voksne derimot kan lese om "Hvordan lage den perfekte vaffel" i bøker og ukeblader.

Hos meg trengs det ingen vaffeloppskrift, her går det som regel i øyemål. Noen ganger kan det bli for mye mel, andre ganger for mye bakepulver. En gang hadde jeg byttet ut sukkeret med salt. Tror alle har gått i en slik felle.

Traktorvaflene til Saniteten gikk unna under fjorårets høstmarken. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

Vi nordmenn spiser enormt mye vafler, skulle neste trodd det var en av våre nasjonalretter, men visste du at vaflene egentlig ble oppfunnet av grekerne og at dagen kommer av det svenske ordet "Våfrudagen". Det meste av mat vi spiser stammer fra et annet land; kan nevne Pizza fra Italia, Fajita fra Texas og Taco fra Mexico. Det at vafler opprinnelig er en gresk dessert tar meg tilbake til ferien i Platanias på Kreta, husker god nordmannen som stod på hjørnet i den travleste handelsgata og solgte vafler i en rasende fart. Lange køer sørget for at da familien og jeg kom fram var vaflene utsolgt. Vel, hos mormor blir det laget ny røre når vaflene er spist opp.

Visste du at Pascals under gladmaten 2003 solgte 10.500 belgiske vafler og som da satte rekord. En rekord som har blitt stående.

Husker jeg leste en gang at det i løpet av de siste 20 årene var solgt over seks millioner jern. Det er omtrent et jern solgt til hver nordmenn, skal en ta dagens tall som er 5,3 millioner. Det vil si at de aller fleste i Norge har et vaffeljern i skapet hjemme. I tillegg viser tall fra Elektronikkbransjen at det i 2020 ble solgt 320.000 vaffeljern i Norge, et hopp på hele 28 prosent fra året før.

Historien skal ha det til at vaflene har eksistert i tusenvis av år, og har sin opprinnelse i det gamle Hellas. Der det ble laget flate kaker mellom to metallplater med håndtak i tre. En genial oppfinnelse, som har blitt mer og mer populære, og på 1300-tallet ble det utviklet et slags vaffeljern i Nederland og Tyskland.

Uansett, vafler er kommet for å bli i Norge og jeg tror den vil bestå i flere år framover. I dag feirer vi "Den store vaffeldagen" og kanskje du er en av dem som lar jernet gå varmt i dag. Send oss gjerne bilde hvis du steker vafler til tips@randaberg24.no.

Gratulerer til alle vaffeletende nordmenn. Hilsen en som skal servere vafler til familien i kveld.