Oppsiktsvekkende om skam, en høydare innen norsk sakprosa

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

TERNINGKAST 6: Høsten 2021 kom «Min skyld - En historie om frigjøring» av Abid Raja. Nå er kona Nadia Ansar sin bok «Min skam - En historie om forventninger og løsrivelse» ute.

En mer oppsiktsvekkende og samfunnsnyttig bok skal en lete lenge etter. Vi trenger flere kloke bøker som dette for å skjønne oss på frigjøringskampen som pågår i det norske samfunnet. Ansar har skrevet en bok med hendelser av den vonde sorten. Jeg fikk klump i halsen da jeg leste «Min skam», den gir oss virkelig innsikt i problematikken hennes.

Det er kloke og ærlige ord vi får servert mellom disse permene, en høydare innen norsk sakprosa dette tiåret. I «Min skam» er Ansar beundringsverdig åpen, og det er noe med denne modige historien som gjør det engasjerende å lese.

Dette er en bok som bør være i alle skolebibliotekers hyller, og uten tvil de 256 viktigste sidene du leser i høst, eller kanskje de 256 viktigste sidene du leser i ditt liv.

Det er oppsiktsvekkende å lese hvordan Ansar opplevde skam, fortielse og tausheten. Så er det veldig prisverdig å skrive så lett om noe som i bunn og grunn er ganske så vanskelig. Jeg er faktisk overbevist om at denne boken vil nå lengre enn hennes mann Raja sin bok.

Boken «Min skam» er en god pekepinn på hvilke samfunnsutfordringer vi står overfor, selv om vi har kommet noe lengre, er vi langt ifra i mål. Dette er mer en oppvekker til samfunnet, enn hva hennes mann Raja presterte å formidle på papiret. Boken til Ansar er mer lik Abida Raja «Frihetens øyeblikk», enn mannen hennes Abid Raja sin «Min skyld - En historie om frigjøring».

Publisert: