KULTUR: 25. mai i 1977 ble verden for første gang introdusert for en galakse langt, langt borte. «Star Wars» fikk totalslakt i flere av verdens medier, også her hjemme i Norge fikk den slakt, men har blitt et filmunivers som både er elsket og hatet.

Uansett fans over hele verden kan ikke få nok av det galaktiske universet. Den er nå en av tidenes mest populære filmserier. I dag er det den internasjonale «Star Wars» dagen, derfor sies og skrives det; «May the 4th Be With You» om dagen.

På Randaberg satt ni år gamle Dan Mikael Cazón sammen med sin bror i 2007 og så «Star Wars» for aller første gang. Filmen var lett tilgjengelig og vekket mest interesse blant DVD-ene i familiens DVD-samling.

Allerede fra det tidspunktet vokste fascinasjonen for lyssverd, romskip og eksplosjoner hos Cazón.

Mark Hamill (f.v.), Carrie Fisher, og Harrison Ford, sistnevnte spiller favorittkarakteren til Cazón, Obi-Wan Kenobi. Foto: NTB kultur

— Det var veldig underholdende den gang, og har vært kjekt å holde på med og se på i ettertid, sier Dan Mikael Cazón som flere ganger har kledd seg ut som Jedi, har sett alle filmene og lest flere av de godt over 100 «Star Wars»-bøkene.

Han er stor fan av George Lucas sitt univers, men er samtidig skuffet over hvordan Disney har endret på universet etter at de tok over rettighetene.

— De gamle filmene fikk fram budskapet og handlingen mer enn de nye. Derfor mener jeg at gamle bøkene er mye bedre enn de nye filmene. De burde sparket noen i nåtidens LucasArts, i hvert fall hvis de fortsetter slik de gjør i dag. Det ødelegger universet som jeg vokste opp med.

Dan Mikael Cazón liker også å bygge «Star Wars»-Lego. Foto: Simen Ingemundsen

Han har Obi-Wan Kenobi om sin favorittkarakter, har «Rogue One: A Star Wars Story» som sin favorittfilm, og håper at neste film i universet blir om karakteren Lando Calrissian.

— Jeg synes det er et gøyalt univers og den spesielle stemningen som skapes i Star Wars får du ikke i noen andre filmunivers, avslutter Cazón.