Avsluttet sesongens «tirsdagsbok» med fokus på krigen i Ukraina

  • Simen Ingemundsen
Publisert:

KULTUR: I formiddag var det bibliotekar Alf-Helge Mitchell og biblioteksjef Sebastian Jazdzewski som holdt «tirsdagsboka», og det sesongens siste. Det er over et år siden Russland okkuperte Ukraina, og derfor ble det en aldri så liten markering av dette.

Begge hadde brukt påsken til å forberede seg, og hadde valgt skjønnlitterære bøker og bøker innen sakprosa sjangeren. Det var godt med folk som hadde møtt opp for å høre på den meget aktuelle og særdeles interessante bokpraten som varte i en liten time på biblioteksloftet.

Bibliotekar Alf-Helge Mitchell var den av de to som hadde fordypet seg i sakprosasjangeren, og anbefalte blant annet;

Steven Derix og Marina Shelkunova sin korte bok om president «Zelenskyj», Aage Storm Borchgrevink sitt objektive syn på Putin i «Krigsherren i Kreml», Victoria Belim sin personlige «Røde sirener», og Hans Wilhelm Steinfeld sin historiske bok om «Russland kriger».

Dette er Ukrainas svar på Henrik Wergeland, sa biblioteksjef Sebastian Jazdzewski som fortalte engasjert om boken han hadde lest med en voldsom innlevelse.

Biblioteksjef Sebastian Jazdzewski tok for seg mer det skjønnlitterære fra Ukraina, der ingen av bøkene var å oppdrive på norsk.

Blant annet løftet han fram Taras Sjevtsjenko, som blir sett på som Ukrainas svar på Henrik Wergeland. Han anbefalte «Liryka», som ikke er å finne på norsk, men som Jazdzewski mente var leseverdig om en måtte kunne polsk og ukrainsk.