PRESSEMELDING: I år deles debutantprisen «Bronsekniven» ut for aller første gang. En pris som går til beste debutant gjennom de to siste årene, enten det er krim, thriller eller spenning fra virkeligheten.

— Da jeg innstiftet «Sølvkniven» for seks år siden, hadde jeg planer for både hedersprisen «Gullkniven» og debutantprisen «Bronsekniven». I fjor ble «Gullkniven» delt ut for aller første gang, den var det Jo Nesbø som fikk, sier juryformann Simen Ingemundsen og legger til.

— Det lå lenge i kortene at det skulle bli en tress med krimpriser, og det er stas at jeg som juryformann på vegne av juryen kan lansere de nominerte til historiens første tildeling av «Bronsekniven».

De nominerte til prisen er

— Aina Skoland: «Solgt» (2022) - Shoeprint forlag.

— Hilde S. Palladino: «Den som frykter snøen» (2022) - Cappelen Damm

— Anette Hemming: «Kartografen» (2022) - Aschehoug forlag

— Øystein Bogen: «Zetaviruset» (2021) - Gyldendal forlag

— Grethe Bøe: «Mayday» (2021) - Cappelen Damm

— Frøydis Lilledalen: «Paradis» (2021) - Liv forlag

Vinneren offentliggjøres to uker før krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» og deles ut den 22. mars.

Juryen består av bokbloggerne Henning Sviland, Hilde Sæther og Anita Ness, og juryleder Simen Ingemundsen.

— Vi håper at denne prisen kan gi nytt liv til debutantbøkene som er gitt ut de to siste årene. Dette er forfattere som har vist at de skiller seg ut blant de mange hundre debutantene. Så vi i juryen er mektig imponert, nå begynner arbeidet med å velge ut en verdige vinner av prisen, sier juryleder Simen Ingemundsen.

Trofeet skal forestille en blodig hånd som holder en kniv som det drypper blod fra. Den er smidd av elever ved smedlinja på Odda vgs.