NYTT STED: Lokalene ble kjøpt i fjor, for rundt ett år siden, av BRI konsernet ved Bjørn Rygg. BRI ønsker å være med å støtte og fremme kunst- og kulturlivet i Randaberg.

Kultur L 1 vil billedlig talt ha lav terskel for å brukes til kunst og kultur. Det etablerere i disse dager struktur for denne bruken, og dette vil bli administrert av Ellen Rygg og hennes team.

Neste onsdag, 24. april er det åpning av lokalene i første etasje og ut mot gågaten i Sentrumsparken.

– Dette er noe vi ser fram til. Vi ønsker at Kultur L1 skal være lett tilgjengelig for den som vil dele noe kulturelt med bygda, på tvers av ulike skiller som organisasjoner, institusjoner, foreninger og grupperinger, og på tvers av generasjoner, sier Ellen Rygg.

Når det blir åpning i neste uke blir hun ikke alene. Kunstutstillingen «Natur og drømskap» skal åpnes opp. Ellen stiller med egne verk, men har med seg en tidligere finnøybu, nå bosatt på Randaberg, nemlig Jens Flesjå.

– Jens maler med olje på lerret i en klassisk, naturalistisk retning, og han jobber med grafiske print og blyanttegninger, forteller Rygg.

Flesjå arbeider fra atelieret på Randaberg, hvor himmelen er brei og lyset nordisk. Felles for maleriene og illustrasjonene hans er hvordan han undrer seg over verden og naturen. Han gjør dypdykk i det stofflige og i lyset – og forsøker å fange atmosfæren i øyeblikket; bjørnen sin pels, hornet til bukken, ugla si fjær. Hvordan lyset spiller i pelsen, hornene, fjærdrakten. Hvordan verden blir til gjennom lys.

– Jeg håper det kommer litt folk her, bådde på utstilling og til andre ting etter hvert, sier Ellen Rygg. Foto: Per Thime

For Ellens del så er det neste år et aldri så lite jubileum. I 2005 malte hun sitt første maleri fordi hun trengte noe nytt på veggen til den nye sofaen.

– Etter disse første maleriene har det blitt skapt mange nye visuelle uttrykk og jeg har også hatt flere utstillinger. Som kunstner har jeg gått to år i lære hos Tor Olav Lunde i Sandnes.

Sitt kunstnervirke håndteres i Atelier Fargerike i Vistnesveien på Randaberg.

– Hvor henter du din inspirasjon fra

– Naturen betyr mye for Ellen og jeg henter inspirasjon gjennom turer langs sjøen, men også fra stuevinduet hjemme. Framfor all inspirasjon, er lyset det mest sentrale. Lyset som håp, lyset som energi og påfyll, lyset som drivkraft og selve livet.

Ellen ønsker å uttrykke stemninger og opplevelser fra naturen, derav uttrykket drømskap. Hun kombinerer ulike teknikker i uttrykkene sine. På lerret brukes akrylmaling i kombinasjon med tynne lasurer i oljemaling. På papir brukes akrylmaling og kritt.

Når Kultur L 1 åner i neste uke skjer det også med kulturelle innslag, utenom utstillingen som åpner.

– Kulturskolen bidrar med musikk til oss og vi møtes i kunst og kultur, på tvers av skiller som generasjoner, erfaringer og institusjoner. Vi gleder oss veldig mye til dette som starter klokken 18.00 neste onsdag, men utstillingen varer til og med søndag 28. april, forteller hun til slutt.