KULTUR: Ute er det neste minusgrader, inne knitrer peisen, på bordet ligger det pepperkaker og mandariner, og på stolene rundt bordet sitter Øklands og finpusser på repertoaret de skal ta med seg rundt på sin årlige juleturné.

I løpet av 11 år har de bidratt med å skape julestemning for tusenvis siste del av adventstiden. Det som begynte på Grødem for 13 år siden, som et søskenprosjekt, med deres svogere, til inntekt for et sykehus i Etiopia, har blitt en juletradisjon for de mange trofaste publikummerne.

Øklands legger ikke skjul på deres takknemlighet overfor publikum, som vender tilbake årlig for å høre deres julesanger.

– Det er nesten ikke til å tro at dette er det ellevte året vi legger ut på turné, og vi er generelt takknemlig for de mange som vil komme på vår konsert. Vi tar ingen billetter som noen selvfølge, og vet hvor mettet julekonsert-markedet er. Alle artister har sin julekonsert, og det at folk velger oss er vi i søskenflokken evig takknemlige for, sier familien Øklands samstemt.

Foto: Simen Ingemundsen

I år legger vise- og popgruppa bestående av Aina Økland Schøld, Kjetil Økland, Merete Økland Espedal, Aril Schøld og Tor Kjetil Espedal turen til Ogna Scene (utsolgt), Tau kirke, Grødem kirke, Flekkefjord bedehus og Ålgård kirke, sistnevnte er for øvrig også utsolgt.

– Ålgård kirke har på mange måter blitt vårt hjem nummer to, og det som er fantastisk er de flere generasjonene som ønsker å feire jul i lag med oss. I år blir en slik konsert viktigere enn noensinne, tatt alt uroen i Europa i betraktning, legger Øklands til.

I løpet av de 11 årene søskengjengen, med deres svogere har turnert har de hatt med seg gjester som Olaug Bollestad, Tor Øyvind Skeiseid, Knut Straumstøyl, Arne Nordbø, og morfaren til Øklands, i år har de fått med seg svenske Emilia Lindberg, som visstnok skal være et fyrverkeri av en gitarist og artist.

– Vi har valgt å suge litt ekstra på karamellen til den nordiske TV-suksessen «Alle tiders sanger», og er evig takknemlig for at vi har fått med svenske Lindberg. Hun er god på allsang, har lave skuldre, lav selvhøytidelighet, er folkelig og gjør akkurat som oss, hun viker ikke for det tydelige budskapet vårt, som handler om Gud som plantet sine føtter på jorden for oss, tilføyer Øklands og avslutter.

– Det falt oss naturlig å ha med seg Lindberg som er et fenomen i diverse miljøer, og som har et særpreg i musikken sin, som folk på kryss og tvers av generasjoner kan glede seg til.

I videoen under kan en høre en ørliten snutt på hva som er i vente