KULTUR: Situasjonen har ikke endret seg mellom Russland og Ukraina, og totalt skal Randaberg kommune bosette 155 flyktninger i løpet av året.

I den anledning har biblioteket tatt inn 100 ulike klassikere fra Ernest Hemingway og barne- og ungdomsbøker fra Erlend Loe for å nevne noen.

— Det er ikke bare vi som har tatt inn ukrainske bøker, hele det norske biblioteksvesenet har gjort det samme og bøkene kommer fra depotbiblioteket til Nasjonalbiblioteket, sier biblioteksjef Sebastian Jazdzewski.

Foto: Simen Ingemundsen

Biblioteket har også anledning til å ta inn russiske bøker. Det er enda ikke mange som har oppdaget utstillingen, men de ansatte ved biblioteket vet det er nødvendig.

— Det er derfor biblioteket er her, for å imøtekomme publikummets behov og vi håper ukrainerne kan føle seg velkommen her hos oss, avslutter Jazdzewski.

Leder for frivillighetens hus, Morten Kvanvik Rønne er også med på laget, og lånekort får de ukrainske flyktningene gratis på biblioteket. I tillegg skal biblioteket nå tilby printe- og skannehjelp til de nye medborgerne i Randaberg.

Litt av det ukrainske bokutvalget som finnes på biblioteket for tiden