Nok et mesterverk fra Kjartan Fløgstad

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSE: Jeg er ingen tilhenger av nynorsk, hatet det som pesten på skolen, men det er noe spesielt med Kjartan Fløgstad sine utgivelser. Hadde bare skolen gitt meg bøkene hans, hadde nynorsk timene gått mye lettere.

Med hans bøker er jeg tvunget til å lese nynorsk, og Fløgstad sin skrivemåte gjør at nynorsk blir sjarmerende og ganske så underholdende. Etterhvert som sidene flyr tenker en ikke lengre over hvilken målform en leser.

«Habeas Corpus» er en humoristisk og alvorlige roman om menneske som gjør motstand og kjemper, som gjør det beste ut av det, som ofte lider nederlag og som av og til vinner frem, i kampen for å leve det verdige liv.

Plottet er enestående, ikke noe topp tre Fløgstad bok, men topp fem. Dette er 320 sider med ren lykke og en av de mest lettleste utgivelsene til ryfylkingen. Det er også mye lærdom i Fløgstad sine bøker; i denne boken lærer en om pågangsmot og hvordan stå på for å vinne. I tillegg er dette den mest humoristiske Fløgstad-romanen jeg har lest i mitt liv.

Når vi snakker om rangering av Fløgstad sine bøker så står disse på topp fem listen.

Due og drone fra 2019
Magdalenafjorden fra 2014
Nordaustpassasjen fra 2012

Habeas Corpus fra 2022

Kron og mynt fra 1998

Skal du lese en roman denne høsten, da bør denne vurderes sterkt. Liker måte Fløgstad tar leserne med ut i Europa og til Nord- og Sør-Amerika, samt hvordan karakterene vikles inn i hverandre. Jeg har valgt å gi denne romanen terningkast 5.